Una app per a mòbils permetrà conèixer la presència de dofins i cetacis a la Costa Brava

El projecte NINAM espera que la iniciativa serveixi per conscienciar la població sobre els perills de les navegacions irrespectuoses

El projecte NINAM, creat l'any 2004, estudia la presència de cetacis a la Costa Brava, concretament la zona entre el Cap de Creus i Palamós (Baix Empordà). Segons l'entitat, en aquesta franja viuen habitualment 150 individus de dofins mulars, set dels quals presenten amputacions parcials o totals de les seves aletes dorsals. Tots els set exemplars són femelles. La causa d'aquestes ferides són les hèlices de les embarcacions de motor molt ràpides que naveguen per aquestes zones i xoquen contra els animals quan aquests estan intenten buscar peixos i altres fonts d'aliment.

En aquests casos, els animals poden morir dessagnats a causa de les ferides provocades per les hèlices i, en cas que sobrevisquin, poden patir problemes a l'hora de nedar ja que les aletes dorsals els serveixen com estabilitzadors.

Els dofins mulars, entre d'altres espècies de cetacis que habiten el litoral gironí, són una espècie marina que viu molt a prop de la costa. Normalment es mouen a un quilòmetre i mig de distància de la platja i acostumen a buscar el seu menjar en zones de poca profunditat. Aquests factors fan que siguin uns dels animals que més pateixen les conseqüències de la presència humana.

Davant aquesta problemàtica, el projecte NINAM ha decidit posar fil a l'agulla i intentar posar fre a aquests incidents. Des de l'organització, denuncien que la navegació irrespectuosa posa en perill la vida dels dofins i per aquest motiu, l'entitat de moment realitzarà xerrades sobre navegació respectuosa a clubs nàutics de la zona com ara Llançà, Port de la Selva, Empuriabrava i la seva intenció és arribar fins a la demarcació de Barcelona. En aquestes xerrades, l'organització també té previst explicar un nou projecte en el qual està treballant amb una empresa de turisme ecològic.

Aquesta inciativa és una aplicació que permetrà que tots els usuaris d'embarcacions de motor o velers que vegin algun cetaci  per la zona del Cap de Creus puguin introduir el lloc exacte on l'han vist, a quina profunditat i de quina espècie es tractava. Segons ha explicat una membre de l'entitat, Gemma Gonzàlez, aquest projecte permetrà conscienciar a la població sobre el risc de les pràctiques irrespectuoses amb el medi ambient i ajudarà a que els ciutadans se sentin més propers a aquests animals. "Ens permetrà donar una forta embranzida, que la gent sàpiga que a la Costa Brava viuen dofins i cetacis i implicarà a la societat en la defensa del seu benestar", ha detallat Gonzàlez.

L'aplicació tindrà imatges sobre els possibles cetacis que habiten el litoral gironí com els catxalots, les balenes de Bec de Cuvier, les orques o els becs de Cap d'Olla negres i grisos. Segons Gonzàlez, actualment hi ha "moltes deficiències" en les dades que es té sobre aquests animals. "L'aplicació permetrà que els usuaris dels vaixells d'esbarjo siguin exploradors del mar", ha afegit Gonzàlez. Aquest projecte però es troba encara en una fase molt inicial i l'organització està contactant amb els diversos clubs nàutics per reunir-se i crear sinergies.