Els enginyers gironins asseguren que els sistemes de ventil·lació ''covid free'' per establiments són un engany

Demanen que siguin els experts qui revisin els equips de climatització i que no hi ha solucions "miraculoses"

Els enginyers gironins alerten sobre empreses "oportunistes" que ofereixen solucions "miraculoses" per evitar la propagació del coronavirus a l'interior d'establiments. En concret, a través de sistemes de ventilació i climatització.
El Col·legi d'Enginyers i Enginyers Tècnics Industrials subratlla que "una mala qualitat de l'aire" en llocs tancats pot ser "decisiva" en l'expansió del virus, però que actualment "no hi ha cap sistema capaç de garantir, sota criteris cientificotècnics oficials, un segell 'COVID FREE' per a establiments i activitats on hi hagi presència i rotació de persones en espais interiors". Per això, davant l'aparició d'aprofitats, el col·legi demana recórrer a experts i professionals a l'hora de revisar els equips.
 
Els enginyers gironins recorden que el contacte i la proximitat amb les persones que tenen coronavirus és "la principal causa d'infecció, però no l'única". I es remeten a estudis recents, fets per científics, que asseguren que el virus es pot transmetre a través de petites gotetes en suspensió quan s'està "en recintes tancats i mal ventilats".
 
Per això, el col·legi subratlla que és "summament important" garantir una bona qualitat de l'aire en aquests locals, "fet que comporta la necessitat de comprovar el funcionament i disseny dels sistemes de climatització i ventilació". Ara bé, els enginyers també insisteixen en què qui ha de revisar els equips i aparells han de ser professionals".
 
"S'han detectat oportunistes que l'única cosa que pretenen és treure profit d'aquestes situacions, sense oferir cap garantia i induint a l'engany", diu el col·legi. Per això, els enginyers gironins adverteixen especialment als comerciants, els hostalers i els propietaris de petites activitats sobre la proliferació de sistemes i productes "miraculosos" que s'ofereixen sota "l'enganyosa etiqueta de 'COVID FREE'".

"Nombrosos enganys"

En un comunicat, el col·legi d'enginyers, de fet, assegura que s'estan produint "nombrosos enganys" i reiteren que es busqui l'assessorament de professionals i experts. Per això, i com que els sistemes de ventilació i climatització són un dels "punt clau" per prevenir l'expansió de la covid-19, els enginyers recorden que actualment "no hi ha cap equip capaç de garantir, sota criteris cientificotècnics oficials, un segell 'COVID FREE' per a establiments i activitats amb presència i rotació de persones en espais interiors.
 
Els enginyers subratllen, doncs, que actualment "no és possible aplicar solucions tècniques estàndard en aquests sistemes que garanteixin l'absència de risc de contagi i propagació del coronavirus". I recomanen a comerciants, autònoms i empresaris que no es precipitin a l'hora de comprar nous equips o modificar els que ja tenen instal·lats "amb l'objectiu de lluir als establiments una etiqueta enganyosa de 'COVID FREE', ja que només s'aconseguirà l'efecte contrari al desitjat; és a dir, propiciar la relaxació dels usuaris en la seva necessària cautela preventiva al contagi".

Grup de treball

Els enginyers reiteren que són els professionals experts en la matèria els qui poden aportar solucions, basades en criteris tècnics i científics, per saber si una instal·lació compleix amb els requisits necessaris per minimitzar la propagació de la covid-19 dins un establiment.
 
A més, el col·legi de Girona explica que enginyers d'arreu de l'estat espanyol experts en els sistemes de qualitat de l'aire i el col·lectiu mèdic han unit sinergies, a través de la creació d'un grup de treball, que tindrà com a objectiu fer un estudi tècnic de la situació originada per la covid-19 i de les derivades d'altres patògens, on hi participarà el Consell General de Col·legis Oficials de Metges d'Espanya.