Els Premis Literaris de Girona mantenen dotació econòmica per als guardons

Per a aquesta edició han rebut més de 100 originals, alguns provinents d'Estats Units, París o Grècia

El termini de presentació d'originals que opten a les diferents categories dels Premis Literaris de Girona ja ha acabat. En total, han rebut 130 originals, una xifra que supera lleugerament la de l'any passat, quan els autors van presentar un total de 123 obres. La categoria que més candidats té és la de poesia. El 33è Miquel de Palol ha rebut 43 originals. Paradoxalment, és el premi amb menys dotació econòmica, el guardonat s'emporta 2.400 euros.

Després de la poesia, el premi que té més candidats és la joia dels Premis Literaris de Girona. 32 novel·les opten al 45è premi Prudenci Bertrana, un dels més ben dotats del país amb 42.000 euros. Finalment, 13 autors han presentat propostes al Carles Rahola d'assaig -dotat amb 6.000 euros- i 12 al Ramon Muntaner de literatura juvenil -amb un premi de 7.500 euros-.

A banda d'aquestes categories, també hi ha el premi Cerverí de lletres de cançons editada. Un guardó organitzat per Catalunya Ràdio, Vilaweb i Enderrock que ja ha arribat a la 17a edició. Entre les lletres hi ha Jennifer dels Catarres, El dubte de Mazoni, L'última ressaca de Mishima o Una altra galàxia de Pastora. Aquest premi l'adjudicarà el públic perquè es decideix per votació popular.

"L'únic límit" dels Premis Literaris de Girona, ha afirmat el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Esteve Vilanova, és l'idioma perquè tots els candidats han d'escriure les obres en català. L'única categoria que s'escapa d'aquest requesit és la del premi lletra de webs que és per a pàgines que tractin sobre literatura catalana.

Entre els originals d'aquest any, n'han arribat de fora del país com d'Estats Units, Grècia o França. Vilanova ha assegurat que per a ells és un orgull que els creadors que viuen a l'estranger tinguin en ment que els Premis Literaris de Girona són importants i un espai on presentar les seves obres.

Ara, el jurat haurà de llegir les obres i arribar a un veredicte que es coneixerà el 27 de setembre en una entrega de premis que es farà a l'Auditori de Girona. Entre el jurat, hi ha un relleu significatiu perquè el darrer guanyador del Bertrana, David Cirici, ocuparà el lloc del desaparegut Emili Teixidor. 
Vilanova també ha destacat que han aconseguit mantenir l'aportació econòmica per als premis gràcies a la generositat d'alguns patrocinadors, com ara Endesa que ha aportat 18.000 euros. "És d'agrair en temps així que incrementin la col·laboració", ha conclòs.

Premis Literaris solidaris

Enguany, els Premis Literaris de Girona també tindran una vessant solidària. Vilanova ha explicat que el sopar de després de l'entrega de premis continuarà essent gratuït però que faran una recol·lecta entre els comensals. L'objectiu, és destinar aquests diners al Banc dels Aliments.