Ferran Mascarell renega de la pujada de l'IVA

El conseller de Cultura destaca que hi ha elements "incoherents" en el paquet de mesures aprovades per l'estat espanyol

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha llançat dures crítiques contra la pujada de l'IVA del 8% al 21% de bona part dels serveis culturals com les entrades de cinema, teatre, música, circ i altres espectacles esportius, entre d'altres. Mascarell ha explicat que després de reunir-se amb diversos membres i empresaris del sector cultural té "la sensació" que el sector està "disposat a fer sacrificis a causa de la situació econòmica" però que els membres del sector cultural creuen que la pujada de l'IVA aprovada aquest divendres passat és "desmesurada i desproporcionada". "Aquest augment ens col·loca fora dels IVA dels països veïns i crea problemes i greuges comparatius", ha assenyalat el conseller.

Segons Mascarell, aquesta pujada tampoc "contribuirà a la millorar el consum cultural" i, en el cas català, el conseller ha destacat que l'augment d'aquest impost no suposarà "un retorn o una augment de les ajudes o ingressos en l'àmbit del sector cultural a Catalunya". "És una mala notícia, una proposta que no ajuda a crear més consum i no podem considerar-la positiva", ha afegit el conseller.

Respecte a les paraules del secretari d'Acció Política del PSC, Antonio Balmón, que ha demanat la seva sortida d'un Govern que està "plenament d'acord" amb les mesures de Rajoy, Mascarell ha explicat que no té "res a dir" i que existeixen coses "més importants que la opinió del senyor Balmón", ha ressaltat.

D'altra banda, Mascarell ha explicat que a partir d'ara han "d'estudiar la lletra petita" de l'augment de l'IVA i les noves mesures aprovades per l'estat espanyol tot i que ja ha avançat que existeixen "coses incoherents". "Costa d'entendre el criteri general que s'ha seguit", ha assegurat. Finalment, el conseller ha demanat a l'estat espanyol que segueixi l'exemple d'altres països europeus que mantenen IVA més reduïts per als productes culturals. "Cal estimular el consum cultural perquè pugui ajudar a adreçar la situació econòmica del país i no al contrari", ha conclòs el conseller.

El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha fet aquestes valoracions durant l'entrega del guardó '2x4 a ritme d'havanera" atorgat per la Fundació Ernest Morató d'Havaneres en els jardins de la Fundació Cuixart de Palafrugell (Baix Empordà).