Torramadé: 'reduir regidors és una mesura populista i de cara a la galeria'

El president de la Diputació de Girona assegura que els ajuntaments petits "no generen dèficit" i estan ben gestionats

El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres passat el projecte de Llei de Bases de Règim Local, una mesura que preveu que les diputacions assumeixin els serveis i tasques dels ajuntaments amb menys de 20.000 habitants que incompleixin els barems de qualitat o que estiguin sotmesos a plans d'ajustaments com el de proveïdors a la llei d'Estabilitat Pressupostària. Aquesta reforma afectaria al 93% dels municipis que hi ha a Catalunya i a gairebé la totalitat dels municipis de les comarques gironines. La normativa també preveu reduir un 30% el nombre de regidors.

Davant aquesta situació, el president de la Diputació de Girona ha ressaltat que es tracta d'una mesura "populista i de cara a la galeria" que no suposarà una reducció de la despesa. "Si es volia limitar les despeses dels consistoris només calia fer un topall segons els regidors de cada ajuntament", ha concretat Torramadé. El president ha explicat que aquesta nova normativa no "és necessària" com tampoc la supressió dels consistoris amb menys de 20.000 habitants.

"Uns 211 o 212 ajuntaments de la demarcació de Girona no arriben als 20.000 habitants però això no significa que hagin fet una mala gestió dels seus recursos", ha apuntat el president. Torramadé ha destacat que els ajuntaments petits "no generen dèficit i tampoc estan mal gestionats", ha ressaltat. "És bo que l'estat vulgui potenciar l'eficiència de les administracions però insisteixo en què la majoria dels municipis gironins estan ben organitzats", ha assegurat. Torramadé ha qualitat la nova mesura com una forma "d'agafar competències de la Generalitat i altres administracions" i ha ressaltat que "funcionar a base de decrets llei" generarà "molts problemes de cara al futur".

"Nosaltres treballem per al poble, veiem les persones darrere els problemes i no només xifres", ha assenyalat Torramadé. El president ha destacat que està "molt preocupat" pel món local i la situació que travessa en aquests temps i ha assenyalat el projecte del 'Pacte dels alcaldes' com una mostra de la força del municipalisme i el model actual.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, també ha mostrat el seu rebuig davant les noves retallades de l'estat espanyol. "S'ha confirmat la sospita, la grapa espanyola ja ha arribat a Catalunya i a tots els ajuntaments", ha destacat l'alcalde. Segons Puigdemont és la majoria dels municipis gironins i catalans han fet "molt bé" la seva feina "a diferència" de l'Ajuntament de Madrid. "Els 900 municipis catalans acumulen una quarta part del deute que té el consistori madrileny", ha explicat.

Puigdemont ha ressaltat que es tracta de "mesures abusives" i ha assegurat que Catalunya "ha de dir prou" a les noves retallades estatals. "Estan envaint competències de la Generalitat i el model municipal no passa per reforçar les diputacions, aquest no és el camí", ha conclòs Puigdemont.

Tant l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, han assistit aquest dissabte a la celebració del dia del 'Pacte dels Alcaldes' a la capital gironina que ha reunit una setantena de representants municipals.