Els preus cauen dues dècimes al juny i rebaixen l'IPC anual al 2,2%

L'abaratiment dels carburants i els descomptes previs a les rebaixes d'estiu mantenen la inflació anual en una de les més baixes des de finals del 2010

Al conjunt de l'Estat, els preus també descendeixen dues dècimes i mantenen la taxa d'inflació anual en el 1,9%, la mateixa que es va registrar el mes de maig.

En termes mensuals, aquest juny ha estat el segon mes consecutiu d'abaratiment del preus, després de registrar tres increments continuats. Només el passat mes de gener, a Catalunya els preus van descendir un 0,9%. També en aquell moment, la caiguda dels preus va venir impulsada sobretot per l'època de rebaixes de la temporada d'hivern.

En termes anuals, Catalunya continua registrant una inflació anual que és de les més baixes registrades des del setembre del 2010 (2,1%), després d'haver-se situat per sobre del 3% al llarg de pràcticament tot l'any 2011. Des del gener d'aquest any però, la inflació es manté estable entre el 2,2%, arribant només durant el mes d'abril al 2,4%.

Els descomptes previs a les rebaixes

Un dels factors que expliquen aquesta reducció mensual dels preus són els descomptes van fer els establiments de roba i complements previs a l'inici de la campanya de rebaixes d'estiu. També però ha afectat el descens dels preus en el segment del transport a conseqüència de l'abaratiment dels preus dels carburants i lubricants, és a dir, de la gasolina. En aquest sentit, cauen també els preus de la calefacció i per tant, del grup de l'habitatge.

En termes mensuals i en sentit contrari, el juny van pujar els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, derivat bàsicament de l'encariment de les fruites fresques, malgrat que s'han abaratit els preus dels llegums, hortalisses fresques i les carns. També s'han incrementat els preus de l'oci i la cultura, per l'encariment dels viatges organitzats i dels hotels, cafès i restaurants, per l'inici de la temporada turística.

Pel que fa al descens anual de la inflació, ve sobretot derivada de la baixada dels preus dels lubricants, més pronunciat aquest juny que el mateix mes del 2011 i que ha dut els preus del segment del transport a registrar la baixada més important des del novembre del 2009, segons apunta l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'estabilitat dels preus de les assegurances en relació a un any abans situa també una important baixada dels preus del segment de altres béns i serveis que registra la variació anual més mínima des de l'inici de la sèrie històrica. Per contra, en termes anuals, augmenten els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, així com de les begudes alcohòliques i el tabac.

Inflació subjacent

Pel que fa a la inflació subjacent, aquella que registra l'evolució dels preus sense incloure els aliments i els productes energètics més fluctuants, l'IPC anual augmenta fins a l'1,3%, dues dècimes més que la taxa registrada al maig pel conjunt de l'Estat. D'aquesta manera es distancia sis dècimes de l'índex general.

Finalment, l'índex dels preus de consum harmonitzat (IPCA) es va situar el juny en el 1,8% en termes anuals, una dècima menys a la registrada al maig.

Perdemarcacions

Per demarcacions, els preus descendeixen als quatre territoris, també a Lleida, que el maig va ser l'únic territori on els preus es van mantenir estables. A la demarcació de Barcelona els preus cauen una dècima en relació al maig i fixen la inflació anual del juny en el 2,2%, la mateixa taxa que registra de mitjana Catalunya.

Lleida és el territori on més baixen els preus en termes mensuals i cauen quatre dècimes al juny. Malgrat tot però, l'IPC anual se situa en el 2%, la segona més baixa d'entre les quatre demarcacions i dues dècimes inferior a la taxa pel conjunt de Catalunya (2,2%).

A les comarques de Girona els preus cauen el juny tres dècimes en relació al maig i fixen l'IPC anual en l'1,8%, el més baix del conjunt del territori i fins a quatre dècimes inferior al que té el conjunt de Catalunya. També en aquest cas, la inflació cau una dècima en relació a la taxa registrada al maig.

Finalment a Tarragona, els preus cauen el juny en termes mensuals dues dècimes, amb la mateixa força que ho fa al conjunt de Catalunya. L'IPC anual queda fixat en el 2,1%, una dècima menys respecte la taxa registrada en termes anuals al maig.