La nova plaça Mercat d'Olot costarà 7 MEUR i estarà construïda abans del 2014

El supermercat de l'empresa Mercadona que s'instal·larà en aquesta zona comptarà amb panells de metacrilat transparents i un teulat de fusta

La ciutat d'Olot ha fet avui un pas més per encarrilar definitivament el projecte de la futura nova plaça Mercat. En primer lloc, l'alcalde de la ciutat, Josep Maria Corominas, s'ha reunit amb el director d'Expansió i Obres de Mercadona, Josep Gutiérrez, amb el qual han signat el contracte per a l'explotació de la superfície comercial que s'instal·larà a la nova plaça de la capital de la Garrotxa.

En segon lloc, han donat a conèixer els dibuixos de la nova plaça Mercat de la ciutat que actualment acull el mercat municipal. Després de rebre tres propostes diferents, el consistori ha escollit el projecte de l'empresa Land Urbanisme i Projectes SLP, titulada 'Umbracle', que convertirà aquesta plaça en un espai totalment obert i integrat a la ciutat.

El pressupost màxim de licitació de la futura plaça Mercat d'Olot és de 6.948.626,67 euros i inclou el trasllat, l'enderroc de l'edifici actual, la construcció del nou edifici, els honoraris tècnics de projectes, la direcció d'obra i la urbanització dels carrers adjacents a la plaça. Aquestes noves instal·lacions acolliran la superfície comercial de la companyia comercial Mercadona en un edifici que destacarà per la seva transparència.

L'adjudicació de la superfície a l'empresa Mercadona és per un període de 40 anys i es preveu que pagui incialment 3,5 MEUR i posteriorment, un cop estigui obert l'establiment, aportarà uns 6.000 euros al mes per l'ús dels aparcaments.

Una superfície comercial de quatre plantes

El centre comptarà amb quatre plantes totalment diferenciades. D'una banda, la planta baixa estarà destinada al mercat municipal, comptarà amb tancaments envidriats, tres accessos, locals comercials, una oficina de turisme, una cafeteria, un quiosc i diversos molls de càrrega i descàrrega. Aquests últims estaran adornats amb diverses plantes aromàtiques i remeieres comunes de la comarca garrotxina.

La primera planta del soterrani estarà destinada al supermercat amb sala de vendes, magatzem i lavabos públics. La segona planta del soterrani serà un aparcament amb una capacitat per a més de 80 vehicles. D'altra banda, l'edifici comptarà amb dos altells, un d'ells serà una sala polivalent que podrà acollir xerrades o cursos de formació i també hi haurà un segon altell que servirà com a magatzem dels locals comercials.

Vidre i fusta

El nou edifici projectat destaca en primer lloc pels panells de metacrilat transparent que aportaran una major lluminositat i també pel  seu teulat de fusta. L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha ressaltat que buscaven un projecte on es prioritzés "la transparència" i la "integració". Corominas ha detallat que el nou edifici també facilitarà la comunicació entre els diversos carrers de la zona i aportarà "un toc natural" ja que estarà construït amb vidres i fusta. "El nou edifici tindrà elements tradicionals del mercat actual i permetrà dinamitzar el comerç de tota la zona", ha assenyalat.

Corominas ha explicat que el consistori té previst adjudicar les obres durant el mes de setembre i començar l'enderroc i construcció de la nova plaça durant l'últim trimestre d'aquest any. "El termini màxim d'execució de les obres són dos anys però esperem que es pugui reduir i puguem inaugurar la nova plaça abans del 2014", ha conclòs Corominas.

A més, el projecte té previst que serveixi també per recuperar altre zones properes. En primer lloc es rehabilitarà la plaça Doctor Fàbregas on s'establirà un bar i zones enjardinades. L'Ajuntament d'Olot també té previst recuperar la façana del carrer Antoni Llopis per a ús comercial i ubicar-hi tres petites botigues que venguin productes del territori.

Corominas també ha explicat que el consistori està "estudiant" el trasllat dels placers actuals instal·lats a la plaça Mercat tot i que no hi ha una solució definitiva. "Hi ha diverses ofertes interessants i volem que es puguin col·locar en un lloc cèntric, prop de la plaça", ha assegurat.

L'alcalde ha destacat que tant la nova plaça com el nou supermercat seran elements "dinamitzadors del comerç" de la zona i potenciaran la promoció econòmica de la capital de la comarca de la Garrotxa. "L'aposta de Mercadona per la ciutat d'Olot serà un element revulsiu per a la ciutat", ha concretat Corominas.

D'altra banda, el director d'Expansió i Obres de Mercadona, Josep Gutiérrez, ha explicat que el nou supermercat oferirà productes de diverses marques com Hacendado o Bosque Verde tot i que també comptarà amb productes d'Olot i de les comarques gironines. "Treallarem amb tota mena d'ofertes possibles i també apostarem per productes de proximitat", ha afegit Gutiérrez.

El director no ha volgut desvetllar ni comentar la possible creació de noves superfícies comercials a la ciutat d'Olot o arreu de les comarques gironines. "Som una empresa en expansió i les ciutats de Ripoll o Torelló són interessants tot i que no tenim res concretat", ha conclòs Gutiérrez.