Una nova pintura de Salvador Dalí aterra al museu de Figueres

Es tracta del quadre 'Depart. Homenatge al noticiari Fox', d'una col·lecció privada inspirat en la Barcelona dels anys 20

El Teatre-Museu Dalí ha organitzat una sala molt especial per acompanyar aquest préstec temporal. A la sala de les Loggies, han fet un muntatge que vincula dues obres de Dalí lligades a Venus i al mar i també dibuixos de l'artista d'aquesta temàtica. La joia, però, és 'Depart. Homenatge al noticiari Fox' que fa un alto en el camí al Pompidou de París on serà una de les peces exposades en la retrospectiva que preparen sobre l'artista i, fins a l'octubre, s'estarà a Figueres.

És un oli sobre fusta del 1926, del Dalí presurrealista però que ja ataca dimensions de caire futurista. Antoni Pitxot ha explicat que diu a llegenda que és una de les obres que el jove Dalí va mostrar a Pablo Picasso a París, quan es van trobar aquell mateix any. Va ser una trobada especialment transcendent en la trajectòria del geni surrealista. Pitxot ha detallat que tot i que és "molt possible" que aquesta llegenda sigui veritat, no hi ha cap documentació que ho corrobori.

Dalí, a l'hora de pintar aquesta obra, es va centrar en la Barcelona dels anys. Una ciutat bulliciosa a nivell artístic, cultural, polític i social. En aquella època, Dalí estava estretament relacionat amb els moviments culturals i pictòrics de la Catalunya de mitjans dels anys vint, fent un difícil equilibri entre el noucentisme i l'avantguardisme del moment.

'Depart. Homenatge al noticiari Fox' és, segons Pitxot, un clar exemple d'aquesta situació. Hi ha algunes traces que fan pensar en el cubisme però també hi ha una Venus molt neoclàssica, hieràtica que es juxtaposa amb un mariner evanescent, que li fa un petó als llavis a mode comiat. A la falda de la Venus hi ha un petit mariner i al barret hi porta escrit 'Salvador Dalí'.

Segons Pitxot, demostra clarament que Dalí s'identificava amb el personatge. Per això, creu que és una obra que simbolitza "l'embarcament de Salvador Dalí cap a la modernitat", representada per la Fox. L'obra reivindica un món modern, amb el cinema i el gènere documental com a símbols.

És la primera vegada que aquest quadre s'exposa a Figueres, tot i que s'ha pogut veure a altres llocs com Barcelona. Habitualment, està en una casa particular i no exposat al públic. La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha explicat que l'obra es va presentar els anys 20 i no va desparèixer fins el 1983, quan va reaparèixer de mans de particulars.