Les càpsules monodosi de cafè ja es poden reciclar

El Consell Comarcal del Gironès i Nestlé fixen punts de recollida a deixalleries i la planta de Girona s'encarregarà del tractar el residu

El president del Consell Comarcal, Jaume Busquets, el vicepresident primer, Lluís Freixas, i els representants de 'Nespresso' i 'Nescafé Dolce Gusto', Paula Monroy i Àlex Parellada, han presentat a la deixalleria de Sarrià de Ter un nou sistema de recollida i reciclatge de càpsules monodosi de begudes.

Atès que la legislació actual no permet que aquest tipus de residu es dipositi als contenidors grocs d'envasos lleugers, les deixalleries fixes i mòbils repartides pel territori del Gironès es convertiran en centres de recollida d'aquest tipus de material. La recollida, que ja és efectiva a partir d'avui, es farà a través de diferents contenidors instal·lats a les 13 deixalleries de les que disposa el Gironès: 7 de grans, 3 de petites i 3 de mòbils. Posteriorment, les càpsules recollides a la totalitat de punts actualment en funcionament (Barcelona, Àrea Metropolitana i, ara, Gironès) seran totes tractades a la planta de Girona.

Un cop al mes, com a mínim, Nestlé s'encarregarà del trasllat de totes les càpsules d'alumini i de plàstic que s'hagin recollit fins a un gestor autoritzat local perquè faci la corresponent valorització del plàstic o alumini de les càpsules, així com del marro del cafè que contenen.

El responsable de Nescafé Dolce Gusto, Àlex Parellada, ha explicat detalladament el procés que segueixen les càpsules, des de la seva recollida fins a la seva reutilització. Un cop recollides les càpsules de plàstic i d'alumini, en separen la part orgànica del plàstic o alumini amb què està feta la càpsula. Un cop al tractador, el material es tritura i el marro, es converteix en abonament i compostatge. Del material (plàstic/alumini) se'n fa una segona aplicació a nivell industrial.

Parellada ha subratllat també que l'experiència a la comarca del Gironès forma part de la fase inicial d'un sistema que s'ha d'anar estenent a la resta de Catalunya i a tot l'Estat espanyol. I ha precisat que la col·laboració amb el Consell Comarcal del Gironès ha permès aprofitar el potencial d'una infraestructura existent, com són les deixalleries.