El rentat de cotxes de la Fundació Ramon Noguera a Montfullà planta cara a la crisi

Pepita Perich denuncia que amb les retallades "perilla" el dret del treball de les persones discapacitades

La Fundació Ramon Noguera, que es dedica a la integració laboral de persones amb disminució psíquica, ha celebrat aquest dijous el primer aniversari del centre de rentat de cotxes de Montfullà, a Bescanó, que ha assolit 15.000 neteges. L'entitat ja va obrir el primer túnel de rentat al polígon Mas Xirgu de Girona l'any 2003 amb una mitjana de 35.000 rentats a l'any. La fundació, ha ofert en prop de deu anys més de 350.000 rentats de vehicles i, a través dels dos serveis, dóna feina a 40 persones amb discapacitats intel·lectuals, 25 d'elles treballen a Mas Xirgu i 15 al centre de Montfullà.

La directora i gerent de la fundació, Pepita Perich, s'ha mostrat "contenta i il·lusionada" davant de l'èxit aconseguit al centre de Montfullà. "Fer més de 350.000 rentats en deu anys i 15.000 en el primer any de funcionament a Bescanó és un motiu de goig", ha assenyalat Perich.

Segons la directora, el nombre de rentats que s'han portat a terme a les instal·lacions de Montfullà suposa el 50% de neteges que es fan al túnel de Mas Xirgu de Girona. "Estem sota les previsions que teníem i arribar a assolir el 50 per cent del volum estimat en només un any és un èxit", ha ressaltat Perich. Segons la directora, aquestes bones xifres mostren que el centre es manté tot i la crisi econòmica i augura que, en un futur, es podria arribar a doblar la xifra arribant a una mitjana de 60.000 rentats entre els dos centre de servei.

Per celebrar el primer aniversari del tren de rentat de Montfullà, la Fundació Ramon Noguera ha volgut fer un reconeixement a les empreses de lloguer de vehicles Avis i Europcar per la seva fidelitat. La directora ha estat l'encarregada d'entregar dos obsequis realitzats als centres de botiga de moda i complements que té i gestiona la fundació.

Coincidint amb aquest primer aniversari, la fundació ha ampliat els serveis que s'hi ofereixen amb 'La Botigueta', un espai situat al costat del tren de rentat de Montfullà on els interessats podran trobar moda d''outlet' per a home i dona, bijuteria i complements a preus que oscil·len entre els tres i els set euros. Segons l'entitat, l'objectiu d'aquest nou espai és oferir un servei complementari als clients mentre esperen que se'ls acabi de rentar el cotxe. A més, l'entitat ha presentat l'anunci del rentat de cotxes que es podrà veure a les sales dels cinemes de Girona.

La manca d'ajudes posa "en perill" el sector

La directora de la fundació també ha destacat que tot i les bones xifres aconseguides amb els serveis de rentat de cotxes, la crisi econòmica i la baixada del consum també s'han notat en el nombre de vendes i beneficis de l'entitat. "Les empreses del sector de la jardinera i rentat de cotxes s'han mantingut però el consum ha caigut en picat pel que fa a l'àmbit de neteja industrial i comercial", ha destacat Perich.

Al mateix temps, la directora ha destacat que més de 12.000 persones, 700 a les comarques gironines, que pateixen discapacitats psíquiques i tenen un contracte de treball podrien veure el seu futur laboral estroncat a causa de les retallades. "Està en perill el model social de les nostres entitats, el dret de treball de les persones discapacitades", ha denunciat Perich.

La directora de la Fundació Ramon Noguera ha assenyalat que, amb la disminució d'ajudes, subvencions i la manca d'inversions en el sector, les persones amb deficiències "quedaran fora del sistema" i no podran aconseguir "cap lloc de treball". "És una situació molt preocupant" ha conclòs Perich.

En un escrit de diverses entitats socials d'arreu de Catalunya com la Fundació Ramon Noguera, Fundació Onyar, Grup Mifas, Fundació Astrid 21, Fundació Els Joncs i la Fundació Tresc fet públic aquest dimecres, s'alerta que les retallades provocaran una disminució de les oportunitats de les persones que pateixen alguna deficiència psíquica. Segons el text, a causa de la situació de contenció econòmica actual, la Generalitat ha retallat fins a un 56% el finançament pel salari mínim interprofessional (SMI) dels treballadors més vulnerables.