Es dóna a conèixer el cartell de l'Acústica 2012

Com a novetats, el festival presenta l'Acustiqueta, una programació diürna per a públic familiar, i el projecte Factoria Acústica

L'any passat, el Festival Acústica de Figueres va celebrar el desè aniversari amb èxit de públic -prop de 50.000 espectadors- i de crítica gràcies a la producció pròpia 'Salvador Dalí Canta'. Enguany, les expectatives de l'organització són d'aconseguir igualar els èxits de l'any passat, per això, Xavi Pascual, director del festival Acústica, ha assegurat que han treballat per un, fins i tot, "millor" festival.

Pel que fa a la programació, Pascual ha explicat que l'Acústica "intenta fer un retrat del moment musical de Catalunya amb els espectacles que es programarien a auditoris, teatres, sales petites...". És per això, que també enguany s'ha intentat "combinar artistes consolidats amb altres emergents o als que s'ha de donar suport". "No és un festival d'autor, sinó que el que pretén és que algú que ve de fora sàpiga què és el que vivim actualment, per això no ens tanquem a un sol estil", ha dit Pascual.

Pel que fa als artistes catalans, actuaran grups "que han anat creixent en popularitat en paral·lel al festival" com Els Amics de les Arts, Mishima, Las Migas, Pastora, que presentarà el seu disc en català, Gertrudis, que mostrarà el seu espectacle 'Gertrudis canta Foix' i Mazoni, que farà el concert final de gira. A més, actuaran els consolidats Obrint Pas amb un concert en acústic, Pep Sala, que oferirà un dels concerts de celebració dels 25 anys de la creació de Sau i Gerard Quintana i Jordi Batiste, que presentaran el seu nou espectacle de Miralls de Dylan.

El festival seguirà apostant per artistes més emergents que han despuntat en els darrers temps com Anna Roig i l'Ombre de Ton Chien, la cantautora Maria Coma, The Mamzelles, Joan Dausà i Els Tipus d'Interès, el grup mallorquí Marcel Cranc i Laia Vehí, entre d'altres. Pel que fa als artistes estatals, l'Acústica ofereix els concerts de Dover, Amparanoia i Bebe.

El festival es consolida a l'espai de la Rambla estrenat l'any passat que té un aforament de 7.000 persones i acull l'escenari principal. A més, hi haurà escenaris gratuïts a la plaça de l'Ajuntament, a la plaça Josep Pla i a la Plaça Catalunya. En quant als escenaris de pagament, a l'habitual Claustre de Ramon Muntaner s'hi suma un nou espai als Jardins del Consell Comarcal.

Un Acústica ple de novetats

Una de les novetats del Festival Acústica 2012 és la creació de l'Acustiqueta, una programació diürna per a públic familiar on es programaran artistes que normalment no fan espectacles familiars. Els artistes que estrenaran aquesta nova part del festival són Los Manolos amb 'Petits Manolos', l'Orquestra Di-versiones amb 'Diver-kids' i la nova generació del grup infantil Macedònia.

L'altre gran projecte presentat pel festival és Factoria Acústica, un nou concepte de produccions musicals que, entre d'altres coses, programarà artistes internacionals dins el festival gràcies a la figura de l'ambaixador, que recau en Didac Lee, figuerenc, emprenedor i directiu del Barça. En aquesta ocasió, l'artista convidada serà Skye Edwards, la líder i cantant del grup Morcheeba, que farà un concert especial i únic en format acústic.

A més, aquest "projecte embrionari" de Factoria Acústica, segons Pascual, ha de servir per generar entre quatre i cinc produccions anuals en col·laboració amb teatres, auditoris... de Catalunya que serveixin per "omplir buits" de les programacions.

Finalment, l'Acústica 2012 retrà un homenatge al filòsof Francesc Pujols quan es compleixen 50 anys de la seva mort. L'homenatge es farà en forma d'audiovisual projectat a la plaça Gala Dalí centrat en l'estàtua que l'artista va dedicar al seu amic i que està situada a l'entrada del museu. L'homenatge anirà a càrrec de l'artista Franc Aleu i és possible gràcies a la col·laboració de la direcció general de Cooperació i Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya.