El sector turístic de la Costa Brava calcula pèrdues milionàries per l'augment de l'IVA

Els hotelers "exigeixen" que la mesura s'apliqui a l'octubre per no destarotar la temporada d'estiu

Els comerciants i els hotelers de Girona han criticat durament la decisió anunciada aquest dimecres pel govern espanyol d'augmentar l'IVA. Ambdos sectors asseguren que passar del 8% al 10% en aquests sectors farà reduir més el consum, atraure menys turistes i també afectarà la facturació de les empreses. També alerten que es destruiran llocs de treball.

Des de l'associació que agrupa els hotelers de la Costa Brava Centre, el seu gerent, Martí Sabrià, ha assegurat que estan "indignats" amb la mesura. Sabrià considera que el turisme és un dels únics sectors que està mantenint l'ocupació i que és "estratègic" per a l'economia espanyola. Per això, ha defensat que l'impost no s'hauria d'haver alterat per al sector del turisme. "Hem fet molta feina per intentar demostrar i justificar que el turisme és un sector estratègic en uns moments de tanta dificultat", s'ha lamentat Sabrià.

Per això, ha demanat al govern estatal que no apliqui la mesura fins passat l'estiu per tal de no alterar els preus que ja s'han tancat amb operadors turístics i clients. A més, el gerent de l'associació ha recordat que a Catalunya la situació és "doblament greu" per al sector ja que, a partir de l'1 de novembre, es començarà a aplicar la taxa turística que ha impulsat la Generalitat.

Segons les primeres estimacions de Sabrià, aquest augment de l'IVA pot reduir en 200 MEUR la facturació dels establiments de la Costa Brava. L'encariment dels preus portaria una davallada dels turistes i, per això, Sabrià també avança que es poden perdre fins a 2.000 llocs de feina arreu de la Costa Brava.

"Crec que s'està explicant prou bé que la recuperació passa per reactivar el consum i l'activitat, si això ho minvem és una bufetada i un entrebanc", ha manifestat Sabrià.

Més davallada del consum

L'increment de l'IVA també ha caigut com un gerro d'aigua freda entre els comerciants. El president de l'associació de Girona Centre Eix Comercial, Josep Maria Noguer, ha assegurat que ja vénen de mesos i d'anys de caiguda del consum i que els botiguers ho han anat trampejant com han pogut, bàsicament ajustant al màxim els preus i reduint el marge de benefici. "No ens queda més marge per reduir", ha afirmat Noguer que qualifica de "molt mala notícia per al sector" l'apujada de l'IVA.

"Serà contraproduent perquè farà que la gent consumeixi menys", ha augurat Noguer que creu que encara és aviat per aventurar cap percentatge de davallada del consum però assegura que serà "important". Segons Noguer, els comerciants que tinguin capacitat per fer-ho assumiran ells l'increment d'IVA per no encarir els productes però la majoria difícilment ho podran fer i hauran d'augmentar preus. "Al final, no sé si podrem vendre alguna cosa", ha lamentat el representant del comerciants de Girona.