Gairebé el 10% dels bisbalencs ja s'han pronunciat sobre la independència a través del vot anticipat

A les 12 del migdia ja havien passat unes 400 persones per la mesa de la consulta independentista

Des que les meses del teatre Mundial de la Bisbal han obert les portes a les nou el matí, hi ha hagut un degoteig constant de bisbalencs que s'han apropat a votar. Durant tres hores, prop de 400 persones han dipositat les paperetes a les urnes on donen el si, el no o el vot en blanc a la pregunta 'està d'acord que la nació catalana esdevingui un estat de dret, independent i democràtic'.

El Mundial estarà obert fins les vuit del vespre i els veïns de la Bisbal majors de 16 anys podran expressar la seva opinió. Però una part dels bisbalencs ja han votat a través el vot anticipat. Són gairebé un 10% del cens i, per això, els organitzadors creuen que és un 'èxit' i que això augura un nivell alt de participació a la capital del Baix Empordà.

Un dels membres de l'organització i que ha estat un dels primers en votar, Xavier Cortadellas, es mostra convençut que la participació serà 'molt alta' i, tot i que espera arribar al 40% de participació, afirma que 'arribar al 25 o al 35% ja seria un èxit'. 'Segur que si fessin una consulta popular on els catalans haguéssim de dir que volem continuar essent part del l'estat espanyol, la participació no arribaria ni al 10%', ha expressat Cortadellas.

Cortadellas fa una darrera crida als bisbalencs perquè vagin a votar i respon 'als que pensen que perquè no es vinculant no és important' que, precisament, és el contrari perquè aquesta consulta demostra que els catalans 'lliurement i sense cita electoral' volen 'ser escoltats i poder decidir'.

Una altra de les primeres votants a la Bisbal ha estat la Teresa Celrà que afirma que fa molts anys que espera poder expressar la seva opinió i demostrar que els catalans 'ens sentim menyspreats'. 'Em sento menyspreada per ser catalana i tenim dret a decidir com a país', ha afirmat Celrà.

Autoestima catalana

Cap a dos quarts de dotze del matí ha estat el torn de l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais, d'expressar la seva opinió a les urnes. Sais, acompanyat de Joan Ridao i el president regional d'ERC Pep Carrapiço, ha destacat que 'finalment els catalans podem expressar lliurement el que pensem'.

Joan Ridao opina que després que els catalans tinguessin la moral 'per terra' perquè el Tribunal Constitucional ha 'assegut l'Estatut a la banqueta dels acusats', aquestes consultes populars serveixen per recuperar l'autoestima dels catalans. A més, ha destacat que els catalans d'origen immigrant també hagin pogut votar en aquesta consulta que qualifica d'exercici de 'gimnàstica democràtica'.
  • Un dels primers votants i membre de l'organització, Xavier Cortadellas, afirma que la consulta ha de servir perquè des de Madrid vegin que els catalans volen decidir lliurement i expressar la seva opinió