Girona diu adéu a les parets tristes a través del Milestone Project

Set artistes de renom internacional treballen asquest dies a diferents punts de Girona en creacions artístiques que romandran a la ciutat

El Milestone Project ha portat a Girona alguns dels artistes més reconeguts en el món de l'art urbà. Les seves creacions les fan a espais no convencionals -com estacions o vies de tren- i a murs i parets. Són obres d'art urbà que queden plasmades a la ciutat i que, segons els organitzadors, després d'anys de repetir l'experiència, poden convertir Girona "en un museu a l'aire lliure".

Una de les obres ocupa un dels talussos de la via del tren, al barri de Pedret, al carrer Palamós. L'artista portuguès conegut com a Vhils s'ajuda de trepants de diversos tipus per foradar la pedra i crear relleus. L'obra mostra el rostre d'un home desconegut de Girona i relleus de nens corrent.

Una altra de les creacions, de la italiana Erica Il Cane, ocupa tota la façana posterior d'un aparcament situat al carrer Bonastruc de Porta. L'artista s'ha inspirat en la llegenda gironina de la Cocollona -el festival ha facilitat informació sobre les llegendes a tots els artistes per si s'hi volien inspirar- i ha dibuixat un gran cocodril que intenta menjar mosques. L'obra cobreix una gran superfície ja que el bloc té vuit pisos d'alçada.

Altres obres estan situades a les vores del riu Onyar, al carrer del Carme, al centre cultural de la Mercè o al passatge que uneix el carrer Nou amb la plaça Josep Pla. Un dels codirectors del festival, Xavier Masó, ha explicat que volien que la celebració de la primera edició del festival tingués un impacte en la ciutat i que la gent s'adonés que "estava passant alguna cosa a Girona".

Les obres romandran a la ciutat i els organitzadors de l'esdeveniment ja estan reservant espais per a l'edició de l'any vinent. La voluntat és que, cada any, es vagin sumant noves obres que donin una nova fisonomia a espais de la ciutat que habitualment són parets buides i poc cuidades però situades en llocs estratègics de la ciutat. "La gent ho està rebent molt bé i fins i tot ja ens comencen a demanar que els artistes vagin i pintin alguna de les seves parets", ha explicat Masó.

Música, art, pensament i gastronomia

Les obres estaran acabades dijous, que serà el dia que arrencarà oficialment l'esdeveniment que, a banda d'art urbà, compta amb música, gastronomia i pensament. Els concerts es faran les tardes i nits de dijous i divendres al parc de les Ribes del Ter. Per al dijous, s'ha programat la música Rockabilly dels 60' del germans Kitty, Daisy & Lewis (Londres), seguit del soul d'Eli Paperboy Reed (EEUU), l'actuació del bisbalenc Mazoni i els gironins Radical Animal Beat. La festa la clouran els discjòqueis Loo & and Placido.
 

La nit de divendres 14 arrencarà amb l'actuació del gironí Smoking Bambino, seguit d'un dels artistes més destacats del cartell, l'anglès Fink (que barreja folk, indie i blues), el projecte que uneix músics de diferents cultures sota el nom Playing for change, i el fi de festa anirà a càrrec del hip hop elèctric de Dj 2D2. El festival ha hagut de cancel·lar l'actuació de Ben l'Oncle Soul (França) però ha programat al seu lloc el concert de Bomba Estéreo.

Complementen l'oferta de l'esdeveniment nou restaurants de la ciutat que han elaborat menús especialment pensats per a l'ocasió i que, segons Masó, també incorporaran "alguna sorpresa". Aquests menús no són exclusius per a les persones que participin del Milestone sinó que són oberts a tothom. Els restaurants que hi participen són la Cocollona, Jardins de la Mercè, la Font, Occi, La Penyora, Sa clova, Vinil Didal i l'Est.

La quarta pota del festival és el pensament. Filòsofs i pedagogs convidaran els assistents
a participar i construir una visió del món contemporani, exposant inquietuds sobre el món de la cultura entesa com a art, música o cuina. Les conferències tindran lloc al Centre Cultura de la Mercè.