Unes 300 persones clamen contra el racisme a Salt i Girona entre un fort desplegament policial

Els concentrats es desmarquen dels aldarulls de dilluns

La pluja constant que ha caigut durant tot el matí no ha dissuadit els 300 manifestants que s'han aplegat a la plaça de la Llibertat de Salt per protestar contra el racisme i la "brutalitat policial".

Després d'uns parlaments inicials, els concentrats han començat a caminar en direcció el Passeig dels Països Catalans, on es preveia que acabés la manifestació, però aleshores han continuat carretera avall en direcció a Girona.

Tot plegat mentre cridaven consignes com 'visca la lluita antiracista' o 'només hi ha una raça, la humana', i mostraven pancartes crítiques amb el sistema i recordant la figura de George Floyd, el ciutadà negre que va morir després que un policia l'asfixiés als Estats Units i que ha generat aquestes protestes. De fet, un dels lemes més escoltats durant la marxa ha estat 'no puc respirar', la darrera frase que va dir Floyd abans de morir.

Després d'aturar-se diverses vegades, la protesta ha continuat fins enganxar el Passeig d'Olot, ja dins del terme municipal de Girona. Un cop allà, els manifestants han anat fins al davant de la Subdelegació del govern espanyol on han cridat en contra de les administracions "que no fan prou" per acabar amb el racisme.

Al cap d'uns moments de desconcert, les 300 persones concentrades s'han dirigit fins els Jutjats de Girona. "Aquí és on han de castigar el racisme", han cridat diverses vegades. Un cop fets els discursos, han acabat marxant de nou cap a Salt, tres hores després de l'arrencada de la manifestació.

Durant tot el recorregut els Mossos els han custodiat amb un fort dispositiu policial que havia de moure's de manera improvisada en funció de la direcció que prenia la marxa. En total hi han participat més de vint dotacions, entre BRIMO, ARRO, Seguretat Ciutadana i les policies locals de Salt i Girona.

Lamenten els aldarulls de dilluns

Des de l'organització lamenten que "hagi quedat la imatge" dels aldarulls que hi van haver dilluns després d'una protesta similar. En aquell cas, però, la manifestació va acabar amb danys en una entitat bancària, un supermercat i a alguns vehicles. "Per què no agafen i parlen amb les persones que sí que volen un canvi, en lloc de quedar-se amb els aldarulls?" es pregunta un Usumani Baragi, un dels organitzadors.

Baragi també reclama que es faci "més pedagogia a les escoles" i assegura que hi ha pocs programes que tractin el racisme. "Tu vas a una escola i trobes tallers sobre feminisme, en contra del masclisme o la xenofòbia, però en canvi en contra del racisme n'hi ha molt pocs", lamenta, Baragi que recorda que Salt és una de les poblacions amb més immigrants de les comarques de Girona.