La industria gironina haurà d'anar a fer 'les Amèriques'

La crisi els aboca a obrir nous mercats per compensar la caiguda del consum intern

La crisi econòmica continua passant factura a tots els sectors productius de les comarques gironines. Segons posa de relleu el darrer informe Foeg -que analitza el primer trimestre d'any- només les exportacions creixen de manera significativa. La resta de sectors, o bé continuen estancats o bé es troben clarament a la baixa (com ara la construcció).

En el primer trimestre d'any, les vendes a l'exterior per part de les empreses de la demarcació es van acostar als 1.077 milions d'euros (MEUR). "En termes interanuals, això suposa un augment del 8,5%, assolint un nou rècord", precisa un dels autors de l'informe, l'economista Modest Fluvià.

Les exportacions, doncs, es veuen com una taula de salvació per a la indústria gironina. Ara bé, això no significa en cap cas que s'incrementi la producció. I és que les empreses es veuen abocades a obrir nous mercats per derivar-hi tot allò que han deixat de vendre als mercats interns -totalment estancats- i fins i tot a Europa.

"El consum intern ha registrat una forta caiguda i la indústria gironina ha de destinar tota aquesta producció cap a altres països per poder mantenir el ritme", indica el secretari general de la patronal gironina, David Hugas. Entre aquests nous mercats s'hi troben, sobretot, els països de l'Amèrica del Sud.

El secretari general de la Foeg, però, també alerta que la manca de finançament situa la indústria gironina en una "situació complicada", perquè el fet de no tenir accés al crèdit li impedeix poder créixer. "El problema amb què ens trobem és que, mentre les exportacions creixen, per altra banda la indústria cau", indica. I hi afegeix: "I la causa principal continua essent, com sempre, la manca de finançament".

Reclamar a l'Estat no apujar l'IVA

Els empresaris gironins també s'han encomanat a les reserves de darrera hora per intentar salvar la temporada turística i aconseguir que -com a mínim- aquest estiu es mantinguin els mateixos nivells que al 2011. Hugas indica que, ara, el gruix de les reserves ja no es fan a cinc o sis mesos vista, sinó que el turista les contracta quan falten pocs dies perquè viatgi.

"De moment, això ens ajuda a mantenir els nivells d'ocupació i d'ingressos", indica Hugas. El secretari, però, també alerta que la dependència de les reserves de darrera hora té un rerefons magre. "Ens trobem amb una situació molt més complexa, perquè dependrem molt de la climatologia; si el temps ens dóna suport, però, creiem que el turisme aguantarà", ha indicat.

D'altra banda, la Foeg també ha aprofitat la presentació de l'informe econòmic per reclamar a l'Estat que no apugi l'IVA del sector. El secretari general ha recordat que al novembre la Generalitat ja aplicarà la nova taxa turística, i ja ha avançat que el sector viurà una situació "complicada" si a això si suma una apujada de l'IVA per part de l'executiu estatal.

"Si s'apuja l'IVA, el turisme gironí, que ens pot ajudar a sortir de la crisi, deixarà de ser competitiu", ha ressaltat Hugas. Per al secretari general de la Foeg, això suposarà perdre pistonada respecte a les noves destinacions emergents, com ara el Magreb o la zona balcànica.