Uns Mossos caminen de Girona a Barcelona en protesta per les retallades

Aprofitaran la protesta per denunciar la situació de l'N-II i la prostitució de carretera

  • La desena d'agents dels Mossos d'Esquadra caminant pel voral de l'N-II © ACN
    La desena d'agents dels Mossos d'Esquadra caminant pel voral de l'N-II © ACN
  • La desena d'agents que han començat a caminar des de Girona fins a Barcelona © ACN
    La desena d'agents que han començat a caminar des de Girona fins a Barcelona © ACN
Amb gorres dels mossos, armilles antibales i una samarreta blava on es pot llegir 'Per la seguretat pública de Catalunya'. D'aquesta manera, una desena de Mossos d'Esquadra -representants de tres sindicats que hi ha el cos- han començat a caminar per cobrir a peu el centenar de quilòmetres que els separen de Barcelona.

L'elecció de Girona (en concret, la comissaria de Vista Alegre) com a inici del recorregut no és banal. Segons explica el portaveu de l'SME-CCOO, Toni Castejón, aquesta és la primera regió policial "amb plenes competències dels Mossos d'Esquadra, un model que està en perill per les retallades".

Tant ell com els representants dels sindicats SPC i CAT-ME han començat a enfilar aquest matí l'N-II en direcció a Barcelona. Els sindicats preveuen plantar-se davant el Palau de la Generalitat aquest dijous, on volen entregar una carta al president, Artur Mas. De camí, la seva intenció és aturar-se a dormir en diferents comissaries.

"Creiem que s'estan vulnerant els nostres drets, anem a la deriva i això no pot ser", assegura Castejón. Entre d'altres, els mossos critiquen que se'ls han retallat sous i drets, que hi ha manca d'efectius, que estan mal distribuïts al territori i que, amb els ajustos, pateixen deficiències de material i mitjans per fer la seva feina.

"El sistema de seguretat pública és mort, ells l'estan matant; i l'excusa que no hi ha diners no ens la creiem perquè per allò que volen, bé que en tenen", ha dit el portaveu del SPC, David Miquel. "Els funcionaris som solidaris, però els primers que han de donar exemple són els polítics de la Generalitat, i no ho fan" hi afegeix Ramon Labrador, portaveu del CAT-ME.

Desdoblament de l'N-II i prostitutes

Amb la marxa reivindicativa, però, aquests Mossos d'Esquadra no només volen fer palesa la situació que, com asseguren, viu el cos policial. També aprofitaran el camí per denunciar altres situacions amb què es troben en el dia a dia. "Ens anirem trobant amb diferents col·lectius, per denunciar que s'estan vulnerant els drets de policies i ciutadans", explica Castejón.

Entre d'altres, els representants sindicals de mossos critiquen que el "desinterès polític" per no desdoblar l'N-II incrementa la inseguretat en aquesta carretera, que s'estan portant a terme "accions desmesurades" contra la iniciativa popular del #novullpagar o que es fa "una persecució" de les prostitutes, a qui s'assenyala com a "responsables dels accidents de trànsit".

Un cop arribin a la plaça Sant Jaume, la intenció dels agents és intentar reunir-se amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Ja avancen que no esperen que el Govern sigui "receptiu" a les seves reivindicacions, però també asseguren que, no per això, deixaran de fer-ne.

"Si fins ara no ens han demostrat elegància i bona voluntat, no esperem que ho facin", denuncia David Miquel. "Però això no vol dir que no continuem denunciant-ho; nosaltres veiem passar molts governs, i el que veiem és que amb aquest les nostres mancances s'han disparat", conclou.