Viatge virtual per la Pompeia del 79 a.C abans de l'erupció del Vesuvi

La mostra surt per primer cop d'Itàlia i arriba al Museu d'Empúries

Sota el títol 'Les darreres hores de Pompeia i Herculà', la mostra s'ajuda de les noves tecnologies per fer possible allò que és impossible, com ara veure reproduït en detall el teatre d'Herculà (Itàlia). Construït en època d'August, va ser el primer edifici descobert de la ciutat ara fa 300 anys. A dia d'avui, però, continua colgat per una capa volcànica de més de 20 metres sota terra.

Aquesta és una oportunitat "única", segons els seus promotors, de conèixer detalls i aspectes del patrimoni arqueològic de Pompeia i Herculà, just abans i després de l'erupció del volcà Vesuvi l'any 79 d.C, que va canviar la vida i paisatge de la zona. Entre els edificis reproduïts, hi ha Nimfeu de Baixa -submergit a 7 metres de profunditat-, el fòrum de Pompeia, o les termes centrals.

Mosaics amagats i un documental 3D

El visitant podrà destapar amb els peus un dels mosaics de la Casa del Faune, la mansió senyorial més important de l'època romana que s'ha conservat fins a l'actualitat on es pot veure l'esplendor de la noblesa romana del segle I d.C. Una projecció permet resseguir en detall els diferents espais de la casa.

Un altra dels atractius de la mostra és un documental de quinze minuts amb tecnologia 3D on es narra el moment de l'erupció del Vesuvi. El volcà fa el paper de narrador i explica el procés en primera persona d'una forma molt visual.

Un treball basat en el coneixement científic

Tota la mostra és fruit del treball interdisciplinari que ha requerit aquesta exposició, el projecte del qual va néixer l'any 2000. Arqueòlegs, historiadors i vulcanòlegs d'arreu del món han estudiat durant anys les ciutats romanes d'Herculà i Pompeia, i aquest coneixement ha estat la base científica de l'exposició, produïda pel Museu Arqueològic Virtual d'Herculà. Tot i que originàriament és molt més extensa, la d'Empúries és una versió més reduïda on es pot veure el "nucli dur" amb tretze espais diferenciats i una cinquantena d'instal·lacions tècniques. En ells, s'exposen aspectes de la vida, tradicions, cultura i literatura d'aquell període.

El seu director, Cio Cacciola, explica que aquest és un museu "nòmada", amb caràcter itinerant, que aprofita les últimes tecnologies amb l'objectiu de transmetre la "bellesa" de l'arqueologia d'una forma didàctica i pensant sobretot en les noves generacions. El que es vol és que els joves també "s'apassionin" per l'arqueologia, explica Cacciola. Entre la tecnologia utilitzada hi ha projeccions hologràfiques, taulells interactius, mosaics virtuals, pantalles tàctils i so tridimensional.

Des que es va obrir a Itàlia, ja hi han passat 100.000 visitants. Ara, arriba per primer cop a una altra ciutat d'Europa, després de passar per Xile, i la previsió és que a la tardor s'exposi a Barcelona.
 

Complementari a l'oferta d'Empúries

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, ha subratllat que aquesta és una proposta "molt interessant" perquè es complementa a la perfecció amb el que es pot veure a les ruïnes, on també hi ha el fòrum o les termes. Per la seva banda, el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Xavier Llobera, ha assegurat que la mostra obre una nova etapa on els visitants deixaran de ser "passius" i podran interactuar amb els continguts.

La inauguració oficial serà aquest diumenge, coincidint també amb l'obertura de la 66a edició del Curs d'Arqueologia a Empúries, que comptarà amb una trentena d'estudiants de diferents països.