L'ús del mòbil al volant persisteix malgrat la retirada de punts

Els Mossos d'Esquadra endegaran campanyes de conscienciació al llarg de l'any

Des de dilluns passat i fins aquest diumenge la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra ha reforçat els controls per evitar l'ús del telèfon mòbil entre els conductors. Per aquest motiu, s'ha activat la campanya contra l'ús de la telefonia al volant, que consisteix en reforçar els dispositius d'efectius de trànsit, i que tots estiguin més pendents d'aquesta infracció. Tot i les unitats habituals, també s'hi afegeix la vigilància camuflada, on un vehicle no logotipat utilitza el factor sorpresa per enxampar in fraganti al conductor.

Segons ha explicat el responsable de l'àrea de Trànsit dels Mossos a Girona, Jaume Franco, hi ha molts conductors que diàriament segueixen parlant per telèfon, i ha remarcat que les xifres són semblants a les de l'any passat. 'Això significa que la indisciplina persisteix, i que no s'ha eradicat el problema' ha apuntat.

Des de Mossos de Trànsit remarquen que la distracció al volant és una de les causes més freqüents en els accidents de trànsit, i l'ús de la telefonia mòbil és un dels elements que contribueix a aquesta distracció.

Per aquest motiu, aquesta campanya pretén conscienciar als conductors del perill que pot suposar la distracció al volant. El responsable policial explica que agafar el telèfon mentre s'està al volant és 'un fet impulsiu' que el conductor fa quan sent la melodia del mòbil. Franco destaca que 'l'ús del mòbil és tan habitual que els conductors no interioritza que representa un gran perill'.

Des de la implantació del carnet per punts, els conductors saben que l'ús de la telefonia mòbil pot suposar una multa -a partir de 150 euros- i la retirada de tres punts del permís de conduir. Tot i saber-ho, Franco explica que actualment es troben a diari amb aquesta infracció.

Com s'hi ha trobat la Marta, una de les infractores que els Mossos de Trànsit han enxampat durant aquesta setmana fent ús de la telefonia mòbil mentre conduïa. Segons ha explicat a l'ACN, ella és conscient que un conductor utilitzant el telèfon mòbil és perillós, però creu que 'hi ha infraccions més greus i que hi ha un afany de recaptació'.

El cap de Mossos de Trànsit a Girona explica que normalment aquest tipus de campanyes es fan 'quan hi ha previsió de moviment de la circulació davant d'un període de vacances'. Aquesta, la que s'ha dut a terme la setmana del 22 de febrer al 28, s'ha fet perquè 'hi ha molts accidents de trànsit amb víctimes mortals on hi és present la distracció, i cal eradicar-ho'.

Primera campanya contra l'ús del mòbil

Es tracta de la primera campanya en el que portem d'any que està destinada a frenar l'ús de la telefonia mòbil entre els conductors. Tot i així,  es preveu que la campanya es repeteixi durant el 2010. Jaume Franco, ha explicat que fa una setmana es va fer una campanya per potenciar els controls d'alcoholèmia i a mitjans de gener es va realitzar una altra per conscienciar sobre l'ús del cinturó de seguretat.

Franco ha remarcat que per molts missatges que s'enviïn als conductors 'fins que no els enxampen in fraganti no reflexionen.'
  • El responsable de l'àrea de Trànsit dels Mossos a Girona, Jaume Franco, explica que la distracció és una de les causes principals d'accidents