Noge d'Arbúcies vol rebaixar els sous entre un 2,5 i un 20% a tota la plantilla

CCOO denuncia que la firma, que va estar en concurs de creditors, s'empara en la reforma laboral i porta l'afer al Tribunal Laboral

La proposta de la direcció de Noge passa per rebaixar els sous entre un 2,5 i un 20% a tota la plantilla. L'empresa ha posat damunt la taula un escalat per aplicar aquesta retallada, en funció de les retribucions anuals que cobri cada treballador.

A partir dels 20.000 euros anuals i fins als 25.000, la rebaixa serà d'un 2,5%; entre 25.000 i 30.000, d'un 5%; entre 30.000 i 45.000, d'un 17%, i per a aquells qui cobrin més d'aquesta darrera xifra, d'un 20%. L'empresa va fer saber la seva decisió al comitè ara fa un mes i, d'ençà d'aleshores, les dues parts han intentat arribar a un acord.

Ara, però, el termini ja ha expirat i no hi ha cap entesa damunt la taula. Entre d'altres, els treballadors critiquen que l'empresa s'hagi tancat en banda i no els hagi acceptat cap de les mesures que han proposat per intentar minimitzar aquesta rebaixa de sous.

"Per exemple, vam proposar reduir salaris a l'equip de direcció, però ens van dir que no", ha concretat el responsable d'Indústria de CCOO de Girona, Josep Serra. El sindicat també critica que l'empresa, tot i al·legar falta de liquidesa, no hagi fet arribar al comitè ni els comptes del 2011 ni les previsions per a aquest 2012. "Únicament se'ns ha dit que hi havia pèrdues", indica Serra.

Els treballadors s'oposen a la rebaixa de sous i el comitè ja ha anunciat que portarà el conflicte davant del Tribunal Laboral de Catalunya perquè actuï de mediador. A més, la plantilla tampoc descarta engegar mobilitzacions o portar a terme altres accions jurídiques.

Josep Serra ha denunciat que Noge "s'intenta aprofitar de la reforma laboral per retallar els salaris de la plantilla". A més, també lamenta que aquesta retallada se suma a la congelació de sous que pateixen els treballadors des de l'any 2008.

ERO temporal i concurs de creditors

La carrossera Noge, fundada l'any 1964, és una de les empreses que formen part del clúster carrosser d'Arbúcies. Està especialitzada a fabricar carrosseries per a autocars i és una de les principals firmes del sector arreu de l'Estat. L'arribada de la crisi econòmica, però, va capgirar els números de l'empresa, i li va provocar un important descens de vendes i problemes de liquidesa.

El maig del 2009, l'empresa va presentar un ERO temporal. Amb l'expedient, però, no n'hi va haver prou, i Noge també es va veure abocada a presentar concurs de creditors, davant la impossibilitat de trobar inversors. La firma, però, va aconseguir superar la situació l'abril de l'any passat. En paral·lel a aquestes situacions, Noge també ha anat reduint la plantilla fins a quedar-se amb els 92 treballadors que té actualment.