El SEM induirà la hipotèrmia als pacients que pateixin una aturada cardiorespiratòria

És el primer cop que s'aplica tractament extrahospitalari de manera reglada a tot Catalunya

Durant una aturada cardiorespiratòria el cor és incapaç de bategar i, per tant, de bombar la sang a tot el cos, inclòs el cervell. A mesura que passen els minuts sense recuperar el batec del cor, el pacient té més risc de patir dany cerebral irreversible, segons ha explicat el Departament de Salut en una nota de premsa. Aquest dany es pot aconseguir disminuir amb hipotèrmia, és a dir, baixant la temperatura del cos del pacient fins a 33 graus.

En un programa pioner a Catalunya, els metges del SEM induiran la hipotèrmia extrahospitalàriament en el lloc de l'incident. Gràcies a una col·laboració entre el SEM, el Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i la Càtedra de Malalties Cardiovasculars de la UdG, que ha finançat l'equipament, s'han equipat les ambulàncies medicalitzades del SEM al territori gironí amb sistemes d'hipotèrmia, per incorporar aquest tractament al més ràpidament possible després de l'aturada cardiorespiratòria.

Des de fa dos anys, els pacients supervivents d'una mort sobtada extrahospitalària recuperada a la Regió Sanitària de Girona són traslladats a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, on se'ls indueix la hipotèrmia. Els pacients romanen a 33 ºC de temperatura corporal durant 24 hores. Passat aquest temps, es procedeix al reescalfament del cos, a raó de mig grau cada hora. Un cop s'arriba a la temperatura normal, es desperta el pacient i es comproven les seqüeles neurològiques.

Justament el centre gironí és el que centralitza les dades d'un registre multicèntric. Ara, dos anys després d'iniciada l'experiència, hi ha prou casos com per extreure les primeres conclusions, que són molt esperançadores i evidencien l'eficàcia del mètode. Els resultats revelen que s'han de tractar aproximadament cinc malalts per obtenir un supervivent neurològicament indemne.

L'estudi, coordinat pels cardiòlegs del Trueta, també indica que com més aviat s'aplica la hipotèrmia, més possibilitats d'èxit hi ha. És justament per aquest motiu que s'ha decidit equipar les ambulàncies amb l'equipament necessari per avançar la inducció a la hipotèrmia en el mateix lloc on s'ha produït l'aturada cardiorespiratòria.