Ensenyament podria prescindir de 368 docents interins, un 5% de la plantilla

Així ho estimen els sindicats gironins

El curs que començarà el 12 de setembre vinent serà "molt complicat", segons els representants dels sindicats a les comarques gironines, que han posat xifres a la retallada de les plantilles als centres educatius gironins. Han denunciat que des d'Ensenyament no se'ls ha donat totes les dades sol·licitades i que han hagut de fer una estimació a partir dels alumnes previstos, l'aplicació dels decrets aprovats (augment de la jornada lectiva) i altres aspectes, com ara jubilacions que no es cobriran. Segons els seus càlculs, als centres de primària perdran 1,5 mestres per cada centre educatiu (es deixaran de contractar 240 mestres) mentre que a secundària, es perdran dos mestres per centre (un total de 136). Per contra, han calulcat que es contractaran 40 mestres més per a l'increment de l'alumnat d'ESO.

En xifres globals, calculen que per al curs vinent es prescindirà de 368 mestres que no tenen plaça assignada perquè no han aprovat les oposicions, el que representa reduir la plantilla en un 5% respecte el curs que ve. Bàsicament serà personal interí -contractats per cobrir una plaça durant tot el curs- i substituts -són contractats de forma temporal- que s'han incorporat en els últims quatre anys però no descarten que també pugui afectar a professors amb més experiència que no acabin essent cridats en funció de la demanda de les destinacions. Si a aquesta xifra se li suma el personal jubilat que no se substituirà -un total de 138- representa la pèrdua de 508 places, segons les seves estimacions.

Reducció de personal dels serveis educatius

Els sindicats també han denunciat que Ensenyament deixarà a l'atur 17 persones dels serveis educatius que fan tasques en àrees especialitzades, com ara psicòlegs o mestres d'aules d'acollida. Aquest fet, segons Díez, suposa "treure recursos per gestionar millor la diversitat" i com a conseqüència, el que es fa és "retallar contra aquells estrats socials més desvalguts i desprotegits".

Per altra banda, també han alertat que, si bé els alumnes d'infantil i primària han experimentat un creixement zero en el pròxim curs -200 alumnes menys a P-3-, a secundària hi haurà un augment de 400 alumnes respecte el curs passat. La previsió és que aquesta xifra vagi creixent en els pròxims anys i per tant que les aules tinguin més densitat d'alumnes, un fet que preocupa als sindicats ja que entenen que és a partir de secundària quan es concentren "les problemàtiques" de l'alumnat.

Tensions entre el personal fix i eventual

El portaveu d'Ustec-Stes, Xavier Díez, ha alertat que durant el curs que ve hi poden haver "conflictes interns greus" que dificultaran el funcionament a les aules a causa de les diferències laborals entre persones que faran la mateixa feina. Així, ha recordat que un substitut cobrarà i treballarà un 86,6% de la jornada però "acabarà fent les mateixes hores de classe" que la resta de personal -comptant les hores de preparació de classes i les reunins- i això, segons Díez, suposa un "greuge important" i generarà tensions entre el personal.

Concentració el 31 d'agost

Els docents que no hagin estat cridats per fer substitucions el curs vinent es concentraran davant la seu de la Generalitat per protestar per haver-se quedat sense plaça. "Hi haurà gent formada i amb experiència per fer una feina que no tindrà", assenyala Díaz. Per altra banda, també està previst que els primers dies de classe, els mestres exposin als alumnes les conseqüències de les retallades per tal que les famílies prenguin consciència del que suposa reduir en professorat.

Els sindicats amb representació del sector a Girona -Ustec-Stes, CCOO, UGT, Aspecpc-SPS-s'han reunit aquest dijous amb els representants dels serveis territorials per parlar del nou curs escolar.