Inaugurat l'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols

L'exposició compta amb 53 peces de la col·lecció de la baronessa

La crisi econòmica va estroncar -a curt termini- el projecte de fer un Museu Thyssen a Sant Feliu a l'antiga fàbrica de Can Serra. Tot i això, l'alcalde, Joan Alfons Albó, ha assegurat que la proposta només està aparcada temporalment fins que hi hagi disponibilitat pressupostària per tirar-la endavant. Una prova que, segons Albó, demostra que l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols no ha desistit és que en breu signaran davant notari la compra de l'antiga fàbrica.

Mentrestant, fins que no hi hagi museu, van decidir adequar un espai al monestir per acollir exposicions temporals. Aquesta sala d'exposicions porta per nom Espai Carmen Thyssen i la baronessa s'ha compromès a fer-hi cada any una exposició amb obres de la seva col·lecció privada. La primera, 'Paisatges de llum, paisatges de somni. De Gauguin a Delvaux' inaugurarà l'espai aquest cap de setmana.

La baronessa ha assegurat que està "molt satisfeta" amb el resultat. L'alcalde ha detallat que adequar l'espai ha suposat una inversió de 385.000 euros per fer la instal·lació i distribució de llum, mesures de seguretat o adequació de l'entorn. A més, produir l'exposició ha costat 345.000 euros. "Perquè us feu una idea del que costa portar els quadres aquí, un terç de la despesa és en seguretat", ha explicat. De fet, a l'entrada de la mostra encara hi ha les caixes de seguretat amb les quals han traslladat les obres d'art que hi ha a la mostra.

La llum, l'eix de l'exposició

La mostra presenta 53 peces de la col·lecció privada de la baronessa procedents del museu de Madrid (47), del Museu Nacional d'Art de Catalunya (4) i del Museu de Màlaga (2). Combina pintura catalana amb obres de mestres destacats de l'art internacional. La comissària de l'exposició, Pilar Giró, ha afirmat que la mostra té una clara voluntat pedagògica perquè vol mostrar l'evolució de la relació de l'home amb el paisatge al llarg d'un segle, entre el 1870 i el 1970.

Les 'joies' de la mostra són dues obres de Gauguin i de Casas. Concretament, la mostra acull 'Les liles' de Paul Gauguin i 'Interior a l'aire lliure' de Ramon Casas. Giró ha detallat que l'exposició es divideix en tres grans blocs: el paisatges naturals de finals del segle XIX, els espais de l'impressionisme i, finalment, els indrets del somni, visions de la modernitat.

L'Espai Carmen Thyssen acollirà cada any una mostra amb quadres de la col·lecció de la baronessa però la intenció és anar fent més exposicions temporals. Albó ha detallat que, després d'aquesta primera exposició que es podrà veure fins a principis d'octubre, n'hi ha prevista una altra de Josep Amat i tenen en ment una tercera proposta que encara estan acabant de perfilar. Preveuen que aquesta primera exposició rebi 30.000 visitants.

Acord amb el MNAC

La baronessa Carmen Thyssen creu que seria "meravellós" arribar a un acord per prestar d'obres de la seva col·lecció per a l'ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Carmen Cervera ha assegurat que encara no han començat a negociar la proposta. "No hi ha res fix, són tot coses meravelloses que podrien passar però no hem parlat res encara", ha afirmat. Des d'aquesta setmana, la col·lecció Thyssen té un quadre menys: 'La resclosa (The Lock)' de John Constable, que ha venut en subhasta. Cervera admet que no és agradable desprendre's de cap quadre però sosté que la venda d'aquesta obra no compromet la qualitat de la col·lecció perquè era un quadre que quedava una mica "despenjat". La baronessa Thyssen ha assegurat que, de moment, "no hi ha res en ferm" sobre la possibilitat que cedeixi centenars d'obres de la seva col·lecció al MNAC. Segons s'ha apuntat, amb aquest acord -en el qual també hi podria prendre part la Fundació 'la Caixa'- els quadres es prestarien al museu per 25 anys.

Les obres del fons Thyssen es podrien ubicar als pavellons Victòria Eugènia i Alfons XIII de la Fira de Barcelona més propers al MNAC, que actualment també està en negociacions per ampliar-se amb aquests dos espais. La baronessa ha admès que el seu "desig" és que la seva col·lecció tingui presència a Catalunya, però també ha assegurat que, de moment, "no s'ha parlat de res personalment".
  • Carmen Cervera assegura que està molt satisfeta per començar un camí amb l'Espai Carmen Thyssen
  • Joan Alfons Albó, detalla que continuen treballant per construir el futur Museu Thyssen