Girona detecta gairebé 600 punts amb les voreres trencades o malmeses

El carrer Santa Eugènia, la carretera Barcelona o el barri de Can Gibert, algunes de les zones amb més incidències

Arran de les queixes -i denúncies- rebudes pels gironins sobre l'estat d'algunes voreres, l'Ajuntament va decidir elaborar-ne una diagnosi acurada. Durant mig any, un tècnic ha recorregut pam a pam el 45% de la trama urbana de la ciutat per anotar, a peu de carrer, quin és el grau de manteniment de les voreres i quins són aquells punts negres que s'han d'arranjar amb urgència.

De moment, la zona que s'ha cobert ha estat la que correspon al centre de la ciutat, l'Eixample i els barris més propers (Can Gibert del Pla, Santa Eugènia, Sant Narcís i el Mas Xirgu). Com ha concretat el regidor, l'anàlisi s'ha centrat en aquesta àrea perquè és la zona de la ciutat que concentra "més volum de trànsit" i moviment de vianants.

Amb totes les dades, l'àrea d'Urbanisme ha elaborat un mapa i n'ha ressaltat -amb color vermell i negre- els trams de vorera que estan en més mal estat i tots aquells punts on el paviment s'ha malmès (perquè els arbres l'han arrencat o perquè s'ha trencat).

En total, com concreta Carles Ribas, s'han analitzat 1.920 trams de vorera (cadascun dels quals correspon a una illa de cases). A grans trets, el resultat de la diagnosi conclou que el 82% de les voreres es troben en bon estat, però el problema arriba quan de la dada general es passa al detall.

I és que la diagnosi ha detectat que, en aquestes zones, hi ha gairebé 600 punts on les voreres estan trencades, aixecades o malmeses. Els carrers que acumulen més punts negres són els de Santa Eugènia (amb 25), la carretera Barcelona (amb 23), l'avinguda Sant Narcís (amb 15) i el carrer de la Creu (amb 14).

"Molt preocupant" a l'Eixample

El regidor d'Urbanisme ha destacat que, sobretot, la situació és "molt preocupant" als barris de l'Eixample nord i sud (que s'estenen des de la rotonda de Correus fins a Joan Maragall). I és que, només entre ells dos, ja acumulen 308 punts negres. "Estem parlant de zones cèntriques amb molts vianants que hi passen cada dia, i no ho podem permetre", ha concretat Carles Ribas.

D'altra banda, apart d'aquests punts concrets on s'han de fer actuacions més o menys urgents, la diagnosi de l'Ajuntament també analitza l'estat conjunt de trams de vorera. I aquí, les dades posen de relleu que els barris més afectats són Can Gibert del Pla (amb un 15,90% dels trams en mal estat) i Sant Narcís (amb un 7,60%).

El regidor d'Urbanisme ja ha avançat que, a partir d'ara, l'Ajuntament de Girona engegarà un pla de xoc per canviar el paviment a tots aquests punts negres. De moment, s'anirà fent amb partides de diferents capítols del pressupost, però la intenció és que, per a l'any 2013, ja es consigni una quantitat específica per arranjar voreres (que com a mínim, concreta Ribas, haurà de ser de 150.000 euros).

Carles Ribas també ha precisat que això marcarà un punt d'inflexió respecte l'anterior govern a l'hora d'arranjar voreres. "Fins ara s'actuava per impuls; cada cop que es rebia una queixa, s'hi enviava la brigada", ha indicat. I hi ha afegit: "No sé si això es pot qualificar o no de deixadesa, però el que és clar, és que a partir d'ara Girona tindrà una partida específica al pressupost destinada a voreres".

Després d'aquesta diagnosi, centrada en els barris més cèntrics, l'Ajuntament començarà ara a analitzar l'estat de les voreres als barris més perifèrics de la ciutat. I aquí, Carles Ribas ja ha avançat que els resultats sobre l'estat global no seran tan optimistes. "Hi ha zones de la ciutat històricament oblidades", ha conclòs.