L'activitat econòmica generada per la Fundació Dalí el 2011 ha estat de 181 milions

La despesa dels visitants als museus s'estima en 123 MEUR, un 66% més que sis anys enrere, segons un estudi

Després que el 2006 es publiqués el primer estudi d'impacte econòmic de la institució amb dades de l'any anterior, aquest dimarts la Fundació Gala-Salvador Dalí ha donat a conèixer les conclusions del segon estudi, basat en el 2011. Una de les xifres que més ha augmentat en comparació amb cinc anys enrere és la de la despesa dels visitants als museus de la Fundació, que s'estima en 123 MEUR, un 66% més que el 2005, quan va ser de 74 MEUR.

L'increment es deu a l'augment del nombre de visitants però, sobretot, al creixement de la despesa que han fet. En aquest sentit, hi ha hagut un 18,5% de visitants més, mentre que la despesa mitjana que han fet ha augmentat un 40%. De fet, l'increment de visitants és sobretot dels d'origen estranger (un 36%), mentre que els estatals només han augmentat un 9%, i són precisament els estrangers els qui fan una despesa superior.

El 2,5% del PIB de l'Alt Empordà

A partir d'aquesta xifra de 123 MEUR de despesa s'extreu que l'activitat econòmica generada és d'uns 181 MEUR, un 52% més que el 2005. A partir d'aquí també s'ha calculat la generació de Producte Interior Brut (PIB), és a dir, el valor de la renda creada per les activitats de la Fundació, que s'estima en 90 MEUR, un 67% més que el 2005. Així mateix, aquesta xifra del 2011 estaria a l'entorn del 2,5% del PIB de l'Alt Empordà.

Un altre dels càlculs fets en l'estudi és el número de llocs de treball induïts per les activitats de la Fundació, que s'estimen en 1.865, un 49% més que el 2005.

Les xifres converteixen la Fundació Gala-Salvador Dalí en la tercera institució museística de l'estat espanyol i la primera d'àmbit privat. D'altra banda, el 2011 es va batre el rècord de visitants als museus Dalí amb més d'1,4 milions, una xifra que superava el màxim aconseguit el 2004, coincidint amb el centenari de l'artista.

Els responsables de la Fundació consideren especialment positives aquestes dades, primer perquè s'esdevenen en un context de crisi econòmica i, segon, perquè aquesta evolució favorable està fonamentada en bases "sòlides i sostenibles". En aquest sentit argumenten que els principals indicadors d'eficiència interna (costos d'explotació, costos laborals i subvencions públiques) fan concloure que els costos dels museus Dalí són inferiors en un 60-75% en comparació amb la resta dels principals museus estatals, tant públics com privats. Recorden també que la Fundació no té dependència de les subvencions públiques.

El gerent de la Fundació Dalí, Joan Manuel Sevillano, ha remarcat que la institució treballa a "llarg termini" i que "ja va fer els deures quan tocava" per no haver de patir ara els efectes de la crisi. Ha posat l'exemple que el 2000, quan "ningú pensava en el mercat rus", la Fundació ja hi va apostar.

Els autors de l'estudi són el catedràtic de la UdG Modest Fluvià; el professor titular de la universitat Ricard Rigall; l'investigador postdoctoral d'ESADE Business School Albert Saló, i Ferran Casas com a ajudant de la recerca.

El 2012, en la mateixa línia

D'altra banda, durant la presentació de l'estudi el secretari general de la Fundació, Lluís Peñuelas, ha avançat que l'evolució del 2012 segueix sent igual de favorable. En aquest sentit, el número de visitants als museus Dalí en el tancament del mes de juny havia augmentat un 1% en comparació amb l'any anterior.