ICV diu que el Govern 's'ha pixat al damunt' dels compromisos de retorn del cabal del Ter

Milà assegura que portaran als jutjats el procés de "privatització" d'Aigües Ter-Llobregat si es mantenen les condicions actuals

Els diputats d'ICV Joan Boada i Salvador Milà han carregat aquest matí contra la decisió del Govern de concedir a una empresa privada la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL) per un termini de 50 anys. Després d'analitzar el document de l'avantprojecte, que ja ha sortit a exposició pública, ICV assegura que aquesta "privatització" tindrà una clara conseqüència: "la mort del riu".

Milà ha criticat que, a l'hora d'abastir l'àrea metropolitana, el document no contempla el paper de les dessalinitzadores, sinó que s'incrementa la pressió damunt del Ter. "Una de les sorpreses més grans amb què ens hem trobat és que l'avantprojecte fa una aposta molt clara per continuar tirant de l'aigua del Ter i el Llobregat fins al 2061, incomplint clarament els compromisos de retorn del cabal", ha concretat.

Per exemplificar-ho, el diputat ecosocialista ha tret xifres. Per una banda, les que es recollien al document que va rubricar l'anterior tripartit i on s'especifica que, en l'horitzó 2015, el cabal anual del Ter que s'ha de derivar cap a l'àrea metropolitana s'ha de situar 115 hectòmetres cúbics. "Això correspon a 4 metres cúbics per segon; és a dir, la meitat del què s'extreia el 2009", ha concretat Salvador Milà.

Per altra banda, però, els diputats d'ICV també han mostrat les quantitats de cabal a transvasar que es recullen a l'avantprojecte de concessió de l'empresa ATLL. I aquí és on Salvador Milà ha criticat que la Generalitat "'s'ha pixat al damunt" dels compromisos que s'havien assolit.

El document especifica quines han de ser, durant els propers 50 anys, les quantitats que s'han de transvasar procedents de l'Estació de Tractament d'Aigües Potables (ETAP) del Ter. Si es mira el quadre, les quantitats se situen entre els 121,6 i els 166 hectòmetres cúbics anuals.

"Això suposa una amenaça terrible, perquè un cop es tiri endavant la privatització, la concessionària podrà transvasar aquests volums", ha criticat Salvador Milà. I hi ha afegit: "Per tant, no hi ha retorn del Ter ni tampoc compromís perquè s'acompleixi el retorn dels cabals mínims que es van fixar".

Concessió "il·legal"

Els diputats d'ICV han criticat que, amb aquest avantprojecte, la Generalitat gira l'esquena al medi ambient i només "té pressa" per rebre els diners de la concessió. La intenció del Govern és que, tan bon punt se signi el contracte, el nou gestor d'ATLL pagui 400 milions d'euros (MEUR) i que durant els 50 anys de concessió, n'aboni 600 més.

"El que entenem nosaltres és que el Govern té pressa per agafar aquests 400 MEUR i arracona la gestió sostenible de l'aigua", ha lamentat Milà. El diputat ecosocialista, però, també ha avançat que no s'estaran de braços creuats, i que si la concessió per a l'explotació privada d'Aigües Ter-Llobregat tira endavant en aquests termes, la portaran davant els jutjats.

"Ja aviso ara que hi ha prou elements per saber que aquesta concessió és il·legal de dalt a baix i que, si cal, la portarem al Suprem", ha sentenciat Milà. Per la seva banda, Joan Boada ha avançat que presentaran mocions als diferents pobles gironins en contra de la concessió, per demanar als municipis que els donin suport.

ICV ha escollit el pont de la Barca de Girona per portar-hi a terme la roda de premsa. En aquest punt, precisament, és on se situa l'estació d'aforament del Ter al seu pas per Girona -que en mesura els cabals- i que està aturada.