Girona trasllada al vestíbul del Teatre Municipal les gestions que la ciutadania feia a l'Ajuntament

El consistori treballa perquè les piscines cobertes reobrin d'aquí a quinze dies

Girona trasllada al vestíbul del Teatre Municipal totes les gestions que fins ara la ciutadania feia dins l'Ajuntament. Entre d'altres, les d'urbanisme, mobilitat, tributs o serveis socials. A partir de dimarts vinent, per fer un d'aquests tràmits de manera presencial els gironins hauran de demanar hora.

podrà fer per web, telèfon o mail. S'ha previst un sistema que mitjançant un codi QR donarà informació per evitar esperes innecessàries o aglomeracions. L'Ajuntament també treballa perquè determinats tràmits d'empadronament (que suposen fins al 50% dels que es fan) no requereixin anar en persona al consistori.

D'altra banda, l'Ajuntament preveu que les piscines cobertes reobrin d'aquí a quinze dies amb un temps fixat per usuari.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha recordat que durant el confinament l'atenció a la ciutadania no ha deixat de donar-se. Planas ha explicat que, de mitjana, cada dia es rebien unes 400 trucades (moltes, per dubtes sobre l'estat d'alarma) i fins a una norantena de correus electrònics.

Durant aquests mesos, s'han impulsat els tràmits telemàtics i tan sols s'han fet de manera presencial aquells que eren realment "urgents". Per exemple, ha precisat Planas, els nous empadronaments (que s'han de signar in situ). La tinenta d'alcaldia ha recordat que a través de la web municipal es poden fer "més del 80%" de les gestions online, i ha demanat a la ciutadania que prioritzi internet a l'hora de fer tràmits.

De totes maneres, l'entrada en fase 2 també suposa la reincorporació progressiva dels treballadors municipals als seus llocs de feina. La tinenta d'alcaldia ha volgut destacar que la manera com es fa aquest retorn "s'ha pactat amb els sindicats" i que, sobretot, allò que es prima és la seguretat (permetent que es facin torns o que es continuï teletreballant si és difícil respectar distàncies).

Maria Àngels Planas ha recordat que l'atenció ciutadana és un servei "essencial" de l'Ajuntament, però també ha admès que la pandèmia obliga a reestructurar-lo. Ha recordat que, de mitjana, l'any passat l'oficina municipal va atendre 230 persones al dia de mitjana i que, al cap de l'any, van arribar-se a fer 85.000 tràmits des de l'Ajuntament i 28.000 més, des de la xarxa de centres cívics.

Onze taules al vestíbul

A partir d'ara, per evitar cues i aglomeracions, l'Ajuntament traslladarà al vestíbul del Teatre Municipal tots aquells tràmits que la ciutadania feia dins el consistori. Entre d'altres, els que es refereixen a urbanisme, mobilitat, gestió tributària, serveis socials o registre d'animals de companyia.

El nou servei es posarà en marxa dimarts vinent. Hi haurà onze taules repartides arreu del vestíbul del teatre, des d'on s'atendran els ciutadans. Tant per fer algun d'aquests tràmits, com també per dirigir-se a l'oficina d'atenció ciutadana, caldrà demanar hora amb antelació. Bé sigui per correu electrònic, telèfon o a través de la web municipal.

Quan s'hagi escollit el dia i l'hora, el ciutadà rebrà un codi QR, que haurà d'escanejar en el moment que vulgui accedir a l'Ajuntament. I serà aleshores també quan el mateix sistema l'informi de si caldrà o no esperar-se i, fins i tot, li digui els minuts aproximats que faltaran perquè l'atenguin.

En paral·lel, la tinenta d'alcaldia ha explicat que el sistema de cita prèvia s'anirà estenent a d'altres serveis municipals. A més, Planas també ha dit que l'Ajuntament està en contacte amb la Generalitat i l'Estat perquè les dues administracions puguin accedir directament a certificats d'empadronament, i no hagi de ser el ciutadà qui els hagi de recollir presencialment per presentar-los-hi. "Volem reduir al màxim els desplaçaments de la gent", ha subratllat.

Les piscines cobertes, en fase 3

D'altra banda, l'entrada en fase 2 també permet que les piscines puguin reobrir, si bé amb limitacions. Aquí, d'entrada, però, l'alcaldessa de Girona ja ha explicat que s'està parlant amb els municipis de l'àrea urbana per "consensuar pautes" que permetin fer una reobertura amb "criteris homogenis".

Marta Madrenas ha explicat que, d'entrada, la intenció és que les piscines cobertes puguin reobrir quan s'entri a fase 3 (previsiblement, d'aquí a quinze dies). Ha explicat que l'accés es farà amb cita prèvia, amb un temps prefixat per usuari (segurament, mitja hora) i amb un carril reservat per persona. Però que encara cal decidir, per exemple, on i com s'haurà de deixar la roba (perquè els vestuaris estaran tancats).

Pel que fa a la piscina descoberta de la Devesa, l'horitzó amb què treballa el consistori per a la reobertura s'estén ja per després de Sant Joan. L'alcaldessa ha dit que, en aquest cas, la gestió és "més dificultosa" (per exemple, per controlar aforaments), però que aquí també caldrà accedir-hi amb cita prèvia i que s'està mirant si es reserven franges per a la gent gran.

A més, també s'està parlant de limitar horaris per als usuaris (que uns hi puguin anar només al matí i altres, de tarda) i com es faran les desinfeccions per garantir la higiene i mesures de seguretat davant la covid-19. "Tampoc es podran fer servir vestuaris, estem mirant si el bar podrà estar obert o no... Hi ha molts condicionants i s'està treballant amb tots ells", ha concretat l'alcaldessa.

D'altra banda, Madrenas també s'ha referit a la reobertura de les llars d'infants municipals. Ha explicat que de les 150 places que s'havien previst, finalment les diferents escoles bressol han acollit 88 infants.

1,5 MEUR en inversions per als barris

Per últim, i aprofitant la roda de premsa telemàtica, l'alcaldessa de Girona també ha anunciat que l'Ajuntament destinarà gairebé 1,5 milions d'euros (MEUR) a inversions per adquirir diferents locals als barris, per als quals fins ara pagaven lloguers, i que suposaran "beneficis socials".

En concret, la inversió es divideix en dos lots. Un primer, de 1.082.000 euros, que permetrà comprar onze finques "destinades a usos socials i cívics" als barris de Can Gibert del Pla, Sant Narcís i Sant Daniel. Es pagaran en quatre anualitats.

En concret, són la pista esportiva vinculada a la parròquia de Sant Daniel, el local veïnal al carrer Valladolid de Sant Narcís (on es farà també un centre obert per als infants del barri) i nou locals connectats entre ells a Can Gibert (on hi ha el centre obert de Santa Eugènia, el centre de distribució d'aliments, l'espai per a joves Güell, l'espai per a refugiats...).

El segon lot, de 400.000 euros, es destinarà a comprar l'església de Vistalegre amb la parròquia i els locals adjunts. L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que part dels diners per fer aquesta inversió sortiran dels 1,2 MEUR que es destinaven als pressupostos participats (i que la pandèmia obliga a reformular).