Una pel·lícula rodada en un pis de Girona mostra la descomposició de la societat

'La lapidation de Saint Étienne' de Pere Vilà reflexiona sobre la solitud i la vellesa

La idea original surt d'una història que va veure al diari Pere Vilà: un pis que estava a la venda portava buit sis anys i al fer la venda s'hi van trobar una persona gran morta. Una altra notícia que va llegir el director del film és sobre una persona que va quedar ferida al terra del seu pis i s'havia passat molts dies sense que ningú l'ajudés. "Va néixer d'això una primera història i amb el temps ha quedat amb pel·lícula".

Miñarro ha definit el film com una mostra del període de descomposició de la societat: "El personatge està amb la seva descomposició física per la malaltia, una societat que està en descomposició perquè l'únic que volen és fer-lo fora de l'edifici i una descomposició ètica per les relacions entre les persones". Tot i això, ha considerat que després vindrà un altre període. Miñarro també ha declarat que una altra perversió del sistema és que han aconseguit que la gent tingui por a fer-se gran i a la mort amb "l'explotació que hi ha de la joventut".

La major part del film se centra en el personatge de l'Étienme. Una persona amb un fort caràcter, obsessionat i malalt. Vilà ha indicat que el protagonista "és molt humà, no són persones bones ni dolentes, sinó que són un entremig com som tots". "El fet que no vulgui cap ajuda ve condicionat perquè a la seva filla té una relació trencada i comença a veure quin és el seu final", ha dit.

El director no sap quan s'estrenarà i ha considerat que és més complicat a l'estat espanyol que a França o per Alemanya. "Aquí és més difícil arrencar que la gent vagi a veure el cinema d'autor", ha recalcat. "No veig que sigui una pel·lícula experimental, sinó que és una història humana i per tant hauria d'interessar a qualsevol persona". No creu que el context històric de situació econòmica complicada, pugui afectar a que la gent vagi al cinema a veure aquest drama. "A vegades em ve més de gust veure 'Los Vegadores', però a altres prefereixo un altre tipus d'històries".

El productor ha destacat que 'La lapidation de Saint Étienne' tracta sobre una problemàtica actual i creu que és necessari fer aquest tipus de cinema. "El cine no ha de ser només entreteniment, m'interessa el cinema que explora la condició humana i aquesta problemàtica existeix. És una pel·lícula difícil i sé que em costarà més estrenar-la a l'estat espanyol que a fora". Així mateix, ha apuntat que aquesta pel·lícula funcionarà en festivals.

Una característica de la manera de rodar la pel·lícula són els seus plans fixes amb el personatge al seu centre. Vilà ha dit que era per mostrar el ritme del protagonista.

Un pis a Girona damunt dels cines Truffaut

El film es va rodar gairebé al 100% a un pis de Girona que està sobre el cinema Truffaut. "El pis és on vivia l'antic projeccionista de la sala", ha apuntat Vilà. La pel·lícula ha estat produïda per Eddie Saeta, DDM visual i Manium produccions i ha comptat amb finançament, entre d'altres, de TV3, l'ICEC, la Diputació de Girona o 'L'age d'or'.