Figueres amplia els horaris comercials

La capital de l'Alt Empordà donarà a conèixer les novetats amb una campanya de comunicació que inclou un web per als visitants

La liberalització d'horaris s'aplicarà a la zona que inclou la Rambla, i que es troba limitada pel carrer Muralla en el nord, per l'avinguda Salvador Dalí a l'oest, pel carrer de Sant Llàtzer al sud, i per la plaça de l'Escorxador a l'est. Es tracta d'un sector que inclou els atractius més destacats de la ciutat, com el Teatre-Museu Dalí o el Museu del Joguet. La mesura afectarà uns 500 establiments aproximadament però, com que no és una obligació sinó que els responsables de cada botiga poden decidir si ho apliquen, no es tenen dades exactes de quants ho seguiran des del començament. La posada en marxa coincidirà amb el primer dia de rebaixes d'estiu i per tant no es podrà veure fins al diumenge de la setmana següent el seguiment real.

Amb el context actual, però, tot fa pensar que les franquícies seran les que ho seguiran des del primer dia mentre que les que tenen establiments més petits optaran per incorporar-se més tard, a partir del setembre. Rotllan ho atribueix al fet que, per ells, obrir un diumenge els mesos d'estiu és com "picar pedra", és a dir, que no els aportaran grans beneficis i per això és d'entendre que optin per afegir-s'hi més tard. De fet, des que es va donar a conèixer la sol·licitud de Figueres per aconseguir aquesta excepcionalitat ja hi ha hagut tres noves franquícies interessades en obrir un establiment.

El president de l'associació Comerç Figueres reitera que aquesta liberalització de l'horari és una "oportunitat" tot i que comprèn que la seva aplicació serà progressiva. "Alguns ja han dit que esperaran fins que la cosa s'animi una mica", ha explicat aquest dimecres, durant una presentació conjunta amb l'alcalde de la ciutat, Santi Vila, amb qui ha reconegut tenir una bona sintonia i coincidir amb l'estratègia comercial que cal seguir. Defensa que la mesura permetrà en els pròxims anys augmentar la facturació dels comerços i, al mateix temps, "enriquir la ciutat".
 

A l'horitzó queda la possible liberalització dels horaris comercials que pugui decretar l'Estat, un fet que suprimiria la posició "favorable" del comerç figuerenc. Ara bé, el regidor de Promoció econòmica, Manel Toro, creu que això no ha de ser un problema, ja que a partir d'ara Figueres "ja es mostra com un gran centre comercial a cel obert" i per tant ja haurà fet aquest primer pas per endavant.

A la recerca de nous compradors

La mesura té com a objectiu retenir més temps als visitants atrets pel patrimoni que té la ciutat i allargar la seva estada. Aquest estiu, està previst una campanya de difusió a la zona del Rosselló, a la Catalunya del Nord, per tal d'atraure aquest turisme així com el que fins ara es desplaçaven a la costa però no s'acostava a la ciutat perquè es trobava amb els comerços tancats.

"Parlarem amb qui faci falta", ha assenyalat Toro, que ha especificat que informaran als touroperadors i guies turístics de la novetat en l'horari comercial. De fet, aquest dimecres també s'ha presentat una campanya de promoció turística que incorpora un nou lema a la que fins ara era la 'Ciutat dels detalls'. Ara, la capital de l'Alt Empordà passa a ser 'Figueres + oberta', un eslògan que va acompanyat d'un nou web adreçat als visitants en quatre idiomes diferents i on també hi ha informació del nou horari comercial. Així mateix, també s'ha desenvolupat una aplicació per a mòbils on trobar tota la informació d'interès per als visitants.
 

 
Més establiments oberts al migdia

El representant dels comerciants també ha explicat que el debat generat al voltant de la liberalització de l'horari en festius ha facilitat que alguns establiments prenguessin consciència que "els temps estan canviant" i que cal adaptar-se per ser "més competitius". En aquest sentit, ha explicat que des de fa un temps hi ha més comerços que no abaixen la persiana el migdia, un fet que contribueix a donar una imatge d'una ciutat més dinàmica.