La Fundació Rafael Masó rep en donació una llar de foc inèdita del 1925

L'obra, procedent d'una casa de Sils, és desconeguda i té tots els elements característics del seu estil noucentista

La llar de foc procedeix de l'antiga casa pairal de la família Madí de Sils, i els donants han estat Montserrat Madí Pol i el seu fill Pere Coll Madí. L'obra de Masó va ser un encàrrec de Pere Madí Rusiñol, pare i avi respectivament dels donants, per a un apartament que va fer edificar a la casa pairal. Si bé es desconeix la data exacta de construcció de la llar, es calcula que va ser poc després del seu casament, l'octubre de 1925.

La llar de foc era inèdita i, fins ara els especialistes desconeixien la seva existència. De totes maneres, es tracta d'una peça característica de l'estil noucentista que l'arquitecte gironí imprimia a les seves obres i projectes.

El cos principal de la llar de foc està revestit amb peces de la característica ceràmica negra de Quart (Gironès) amb pàtina argerata, amb les arestes acabades en forma d'una corda que ressegueix les cantoneres exteriors i interiors de la llar. A banda i banda del fogar hi destaquen dos capitells que representen lleons, també de ceràmica negra, la mateixa figura que Masó havia utilitzat anys abans a la Casa Salieti de Girona.

Per damunt d'aquests hi ha un arquitrau amb una decoració geomètrica també molt freqüent en diverses obres de Masó. Per a la part superior de la llar, l'arquitecte gironí va dissenyar un ample fris de ceràmica vidriada, combinant rajoles de cartabó amb un motiu central dedicat al Sagrat Cor amb el cristograma IHS, dibuixat pel mateix arquitecte.

La Fundació Rafael Masó, tal com ha fet amb altres donacions d'obres de Masó, restaurarà la llar de foc i la conservarà perquè en un futur es pugui mostrar en una exposició temporal.