Arriba l'onada de calor

La Diputació de Girona dóna consells per telèfon als ancians de la Cerdanya i el Ripollès davant l'onada de calor

Pel que fa a la demarcació de Girona en destaquen els 33,2 graus a Girona (Gironès), 33,5 graus a Olot (Garrotxa), 33 graus a Cabanes (Alt Empordà) i els 33,1 graus a Banyoles (Pla de l'Estany). Els valors màxims d'avui es registraran entre les cinc i les sis d'aquesta tarda a les comarques del sud, sobretot al Segrià i la Ribera d'Ebre on la calor deixarà temperatures de 37 als gairebé 40 graus.

Consells per telèfon

La Diputació de Girona ha activat la fase d'alerta del protocol de prevenció de temperatures extremes, seguint les indicacions del Servei Meteorològic de Catalunya, que aconsella l'activació davant l'onada de calor des d'avui i fins al divendres. Aquesta onada està previst que afecti principalment les comarques de la Cerdanya i el Ripollès. Amb l'objectiu d'evitar o de minimitzar els efectes negatius de la calor sobre la salut de les persones grans, el Centre d'Atenció del Servei Local de Teleassistència, que gestiona l'empresa Televida, ha començat a realitzar trucades de seguiment a totes les persones usuàries classificades en un nivell de risc 3 de les zones afectades. Aquest nivell queda definit segons les característiques de cada persona, i valora edat, patologies cròniques, habitatge aïllat i xarxa social i/o familiar. Cada cas es classifica d'acord amb el major risc, que va de 0 a 3, en funció dels ítems que compleixin.

Actualment s'han començat a realitzar trucades a les 380 persones usuàries de les zones afectades. El seguiment telefònic que es fa des del centre d'atenció està, a més, reforçat amb les visites domiciliàries de l'equip de coordinació de zona, que està format per professionals diplomats en treball social, educació social i llicenciats en psicologia.

Aquests professionals estan en contacte permanent amb els serveis socials municipals i/o comarcals per trametre i per rebre informació de persones usuàries o d'alguna intervenció específica duta a terme des del municipi per l'ajuntament.

Els coordinadors de zona faciliten a les persones usuàries el full de recomanacions, editat especialment per a aquest protocol. Els donen consells pràctics i senzills que han de seguir. Qualsevol incidència o cas especial en l'habitatge que pugui ser objecte de més vulnerabilitat davant dels efectes de la calor, es comunica als serveis socials de l'ajuntament corresponent per tal que aquest realitzi la intervenció que hi correspongui.

El Servei Local de Teleassistència atén actualment 4.850 usuaris de les comarques gironines. Aquest servei es presta a través de la Diputació de Girona, que mitjançant un acord de col·laboració amb les administracions locals i comarcals fa arribar el servei als 221 municipis de les comarques gironines, gràcies al conveni marc IMSERSO - FEMP- Diputació de Girona per al desenvolupament del programa de teleassistència domiciliària a comarques gironines.

Activada l'alerta

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat aquest migdia la fase d'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per l'onada de calor. Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya indiquen que des d'aquest dimarts i fins a finals de setmana es preveu un augment significatiu de les temperatures a tot Catalunya, especialment a l'interior, amb temperatures per sobre l'habitual en aquesta època durant més de tres dies. Les temperatures podran arribar als 40 graus en indrets de l'interior del país.