El Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera protegirà els exemplars valuosos

Es reforça el sistema de seguretat després del robatori de quatre tortuges el maig passat

Des de la setmana passada, el centre compta amb un nou exemplar de tortuga d'esperons -'Centrochelys sulcata'-. És un mascle que té molt per créixer encara, ja que pesa dotze quilos i en pot arribar a fer uns setanta quan arribi a l'edat adulta. Ha estat cedit des del Centre de Reproducció (CRARC) de Masquefa (Anoia) amb la idea que s'aparelli amb l'única femella d'aquesta espècie que els queda després que els robessin el maig passat la parella adulta que tenien.

El mascle ja porta marcades les sigles del centre d'on procedeix, una forma dissuasòria per als possibles lladres que tinguin interès en col·locar-lo al mercat negre. Fins ara, el centre de Garriguella no havia incorporat aquest sistema. Arran del robatori, però, han decidit que és el millor que poden fer, juntament amb al microxip subcotani que tenen tots els exemplars.

Una marca a la closca de per vida

Segons explica un dels responsables del centre, Joan Bodó, es tracta d'una marca amb relleu, concretament "un rebaix de la queratina de la closca", que no és nociu per a l'animal però que, estèticament, implica que quedi marcat de per vida, ja que no es pot esborrar. A dia d'avui, no tenen previst marcar cap exemplar a curt termini perquè els més valuosos van ser sostrets en el robatori de fa un mes, però asseguren que no trigaran gaire temps en fer-ho, sobretot a mesura que els exemplars que tenen vagin creixent.

El robatori del maig

El 15 de maig passat uns lladres van endur-se del centre de Garriguella quatre exemplars originaris de l'Àfrica que, per la seva singularitat i grans dimensions, eren un dels principals atractius. Després de forçar la porta de les instal·lacions de matinada, van fer nombroses destrosses i van agafar un mascle i una femella de la torgua d'esperons - de 60 centímetres de llargada i 45 quilos de pes- i un altra parella de tortuga lleopard -'Stigmochelys pardalis', d'uns 40 centímetres i uns vint quilos. Aquesta última espècie també continua tenint representació gràcies a les cries de què disposa el centre.

La investigació continua oberta i de moment no s'han pogut localitzar els culpables ni tampoc recuperar els exemplars robats. Des de llavors, el centre ha reforçat el sistema de seguretat per evitar nous robatoris.