Unes 9.500 famílies gironines poden perdre la casa per impagament

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca alerta que la xifra real ha de ser molt superior

Poder disposar de les dades reals de tots els processos oberts relacionats amb els desnonaments per impagament de lloguer o execucions hipotecàries -quan el banc es queda el pis perquè el propietari no pot pagar la hipoteca- ha estat un dels objectius a assolir des del moment de la seva fundació però a dia d'avui continua sense haver-se assolit. La plataforma denuncia que les administracions no han posat tots els esforços necessaris per fer que aquesta informació "flueixi" i es doni a conèixer i subratllen que és "indispensable" per saber l'avast real de la problemàtica i poder dur a terme actuacions efectives.

"Volem saber quan desnonaments hi ha cada dia i sembla que aquesta dada és molt complicada de conèixer", es queixa la portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera. Aquest dimarts per primer cop han donat a conèixer la xifra global de famílies gironines afectades per processos judicials relacionats amb impagaments d'hipoteca i lloguers. Ascendeix a 9.477 i va des de l'any 2008 fins al primer trimestre del 2012. És, però, una dada orientativa ja que no especifica quants processos han conclòs i per tant quantes famílies han perdut la casa ni tampoc s'inclou aquells casos que s'han tramitat fora de la Justícia, com són les signatures de dacions amb pagament, les subhastes a través de notaris i els refinançaments hipotecaris. Sobre aquest últim concepte, Afuera denuncia que no és res més que una "una volta de corda més al coll de les famílies" que el que fa és posposar el problema i fer que vagi creixent.

Pel que fa al primer trimestre d'aquest any, ja s'han iniciat 774 processos d'execució hipotecària o de desnonament per lloguer a la demarcació. Des de la plataforma, es preveu que aquest 2012 acabi essent el pitjor de tots, amb la previsió que puguin arribar a ser més de 3.000 les famílies afectades.

Sense la informació desglossada per poblacions

Aquesta xifra global s'ha aconseguit a través de la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Girona, un cop creada la Mesa de Coordinació Local pel Dret de l'Habitatge de Girona on es va fer posar sobre la taula la necessitat de disposar d'estadístiques reals. La informació prové dels diferents partits judicials on s'agrupen diferents poblacions però no està especificada per municipis. Per exemple, al partit de Girona hi ha un total de 38 municipis amb un total de 2.506 famílies afectades. Una altra de les dificultats és que no s'especifiquen quins casos són per impagament d'hipoteca i quins per lloguer.

Per altra banda, la PAH denuncia que els Ajuntaments no tenen un coneixement real de la problemàtica i posa l'exemple de Girona, on un regidor va assegurar que només els havia arribat un parell de casos. "Com és possible si a nosaltres ens n'arriben centenars, que els Serveis Socials no en tinguin coneixement"?, es pregunta la portaveu de la plataforma. Davant això, exigeixen a les administracions que posin tots els mitjans necessaris per tenir la informació completa i els recorda la importància de crear una Mesa de Coordinació Local pel Dret de l'Habitatge.