Crítiques de CiU al PP per autoesmenar-se els pressupostos en el desdoblament de l'N-II

Les esmenes dels senadors nacionalistes per a les comarques gironines ascendien a 135 MEUR

Els senadors gironins de CiU van presentar al voltant d'un centenar d'esmenes als PGE que, com ha succeït amb la resta de peticions de l'oposició, no han arribat a veure la llum pels vots en contra del PP. Ascendien a 134,7 MEUR, bona part dels quals, 28 MEUR, havien d'anar destinats al desdoblament dels trams nord i sud de la N-II.

Sobre l'autoesmena del PP per incrementar en 300.000 euros l'aportació a aquesta infraestructura, Bagué ha manifestat que no saben si es tracta "d'un acudit o d'una broma de mal gust". El senador nacionalista ha subratllat la "irrellevància política" de Camacho; del portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, i de la diputada del PP per la demarcació de Girona, Concepció Veray, per haver aconseguit aquesta xifra "impresentable".

El senador de CiU ha criticat també que el PP "castiga" les comarques gironines amb aquests comptes, i ha lamentat que altres infraestructures de la resta de l'Estat s'enduguin inversions molt més elevades. En aquest sentit el partit nacionalista reclama que les inversions vagin acompanyades d'estudis econòmics per assegurar-ne un retorn.

1 MEUR per al soterrament del tren convencional

Una de les esmenes destacades que presentaven els senadors gironins era per aconseguir 1 MEUR per al soterrament del tren convencional a Girona, elaborada quan CiU encara desconeixia l'existència del projecte per al ferrocarril convencional, segons ha concretat la senadora nacionalista i també regidora de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat.

També a la ciutat de Girona, CiU volia 2 MEUR per a la rehabilitació de les façanes de les cases del riu Onyar; 150.000 euros per al Festival Temporada Alta, o la cessió a l'Ajuntament de Girona de l'antiga seu de la subdelegació del govern espanyol per poder ampliar les instal·lacions de l'escola Eiximenis.

Per a la resta de la demarcació, sol·licitaven 200.000 euros per a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) per obres a la base Loran; 5 MEUR per a la millora de les estacions de tren gironines, o 150.000 euros per a la rehabilitació de la casa natal del pintor Salvador Dalí a Figueres, entre d'altres.

Potenciar la demarcació a través del Celler de Can Roca

Després de passar pel Congrés i pel Senat, avui els PGE retornen al Congrés sense que el PP hagi tingut en compte cap de les esmenes presentades pels partits de l'oposició. Les esmenes que havia presentat CiU al Senat eren molt semblants a les que havien dut al Congrés, tot i que incorporaven alguna petició nova com la d'una dotació econòmica de 150.000 euros per a la promoció gastronòmica de les comarques gironines. La demanda estava motivada per la designació d'El Celler de Can Roca com a segon millor restaurant del món segons la revista 'Restaurant'.