Es dobla el nombre d'ocells cantaires caçats de forma il·legal

Les trampes que utilitzen els caçadors furtius provoquen als animals ferides obertes o traumatismes incurables

La xifra d'ocells fringíl·lids que cada any arriben a aquest centre de recuperació a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) no para d'augmentar any rere any. Dels 28 que els van arribar l'any 2007 s'ha passat a un total de 136 exemplars el 2011. Els responsables del centre ho atribueixen al negoci que hi ha darrere amb la seva venda al mercat negre -un bon exemplar de cadernera pot arribar als 3.000 euros- en un país on la tradició dels ocells i els concursos de cant està molt arrelada. El context de crisi també hi pot haver influït i la prova és que els caçadors cada vegada són enxampats amb un major nombre d'exemplars. El més greu va ser un que havia atrapat 45 caderneres.

Es dóna el cas que la Generalitat va aprovar a finals de novembre del 2011 en una de les lleis òmnibus, una modificació de la Llei de protecció dels animals de l'any 2008 on es permetia la captura en viu de més de 60.000 ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, cadernera i passerell) adreçat a la cria en captivitat durant el que quedava d'any i per la qual calien uns permisos. Aquesta va ser una mesura molt criticada pels ecologies, ja que la seva caça -especialment la de femelles- estava prohibida. 

El Govern va defensar la necessitat de les captures puntuals per poder fer compatible l'activitat ocellaire, de reconeguda tradició a Catalunya, amb la conservació de la biodiversitat a partir de la cria en captivitat. Es tracta, segons es va explicar en el seu moment, de fomentar la "captura en viu de forma responsable" i al mateix temps homogeneïtzar la normativa catalana d'aquests ocells amb l'europea i l'estatal. La normativa, que es va tractar al Parlament fa unes setmanes, segueix el seu curs però no es preveu que estigui del tot redactada fins passat l'estiu.


La cadernera de l'Empordà, molt valorada

De les 28 denúncies que els Agents Rurals van posar el 2011 a la demarcació de Girona per captura, tinença, exhibició i venda d'ocells fringíl·lids, més de la meitat (19) es van correspondre a la zona de l'Alt Empordà. "Es diu que les carlines de l'Empordà canten més bé que enlloc i per això hi ha molt de furtivisme als recs i rieres d'aquesta zona", assenyala el responsable del centre de recuperació, Berto Minobis, que explica que s'han trobat caçadors vinguts d'arreu de Catalunya a la recerca d'aquests exemplars.

Greus ferides ocasionades per les trampes

Els fringíl·lids que han arribat al centre són sobretot caderneres,verdums, passerells, pinsans i gafarrons. El que més alarma als veterinaris d'aquest espai no és només que es tractin d'ocells protegits sinó el mal estat en què arriben. Alguns, fins i tot, s'han d'acabar sacrificant perquè les ferides que tenen són incurables. Els que pitjor ho passen són els ocells que utilitzen com a reclam per atraure altres exemplars que volen per la zona. Algunes vegades utilitzen una cola -el vesc- per atrapar-los (prohibit també per llei) però en d'altres, fan servir una mena d'arnesos casolans format per cordills que passen per sota de les dues ales i agafats amb un filferro que els caçadors fan servir per obligar-los a estirar les ales des de la distància. Aquest sistema provoca "lesions terribles a la pell i a les plomes per culpa del continu estirament i molts els hem de sacrificar", explica Minobis.

La gran majoria arriben amb molts paràsits interns que cal tractar. Això és deu a que les gàbies utilitzades tenen molta porqueria acumulada -els propis excrements- i les dimensions són massa petites per al nombre d'exemplars. Alguns presenten traumatismes cranials o potes trencades, "autèntiques barbaritats", segons Minobis, que demostren la poca cura i atenció que els caçadors dediquen quan capturen exemplars que no són del seu interès.

Aquest centre del Parc dels Aiguamolls no té els mitjans tècnics per poder fer el procés de recuperació dels exemplars que són viables i per això, els mateixos agents rurals els traslladen al centre de Torreferrussa que hi ha a Santa Perpètua de Mogoda i que també pertany al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Les multes tramitades el 2011

Els Agents Rurals van tramitar un total de 28 denúncies per captura, tinença, exhibició i venda de fringíl·lids, de les quals 19 van ser a l'Alt Empordà, 3 al Gironès i 6 a la Selva. Pel que fa als ocells intervinguts, per comarques van ser les següents: 43 (Alt Empordà), 13 (Baix Empordà), 33 (Gironès), 2 (Ripollès) i 36 (Selva). La gran majoria eren caderneres.