La vigilància privada als camps i conreus de l'Alt Empordà s'estén a la zona de Fortià i Riumors

25 pagesos de la zona han contractat un servei de guardes de camp que pentinaran 1.500 hectàrees per evitar robatoris

A partir d'aquesta matinada, els guardes de camp patrullaran pels conreus i les granges de Fortià i Riumors. Un grup de 25 pagesos d'aquests dos municipis de l'Alt Empordà s'han organitzat i han contractat vigilants privats perquè, d'ençà que es faci fosc i fins a les sis del matí, patrullin diàriament una zona d'unes 1.500 hectàrees.

L'objectiu és clar: evitar els robatoris amb què es troba el sector durant la campanya de collita. I és que, a l'estiu, els camps solen convertir-se en terreny abonat pels als lladres, que no només s'emporten fruita sinó que també agafen el gasoil de les bombes, la maquinària de reg i -fins i tot- en alguna ocasió han arribat a endur-se maquinària més pesada (com ara tractors).

A més, segons explica un dels pagesos de la zona, Josep Rahola, la voluntat també és evitar bretolades. "L'any passat, a molts de nosaltres ens van cremar els pallers, i el que volem ara és evitar que ens torni a passar", concreta.

Rahola tampoc s'ha escapat de ser una víctima dels robatoris al camp. Com explica, en les darreres temporades, els lladres se li han endut fins a tres motors. Un d'ells era per regar, i valia uns 6.000 euros, i els altres dos -d'uns 600 euros- bombaven aigua per alimentar els vedells. "Aquests els tenia en un cobert i els lladres no van dubtar en entrar-hi durant la nit", concreta.

Per evitar que aquest 2012 es repeteixin situacions semblants, 25 pagesos de la zona han contractat els serveis de l'empresa Phoenix Vigilància i Seguretat. Des d'aquesta matinada i fins a principis de setembre, els guardes de camp pentinaran diàriament l'entorn de les granges i els conreus. Cada cop que hagin controlat una zona, hi deixaran una enganxina o emplenaran un registre per fer saber al seu propietari que han fet la ronda.

"Amb això volem evitar que, quan et llevis al matí, t'adonis que no has regat res durant la nit perquè se t'han endut el gasoil de la bomba", indica Rahola. I hi afegeix: "O pitjor encara, perquè se t'han endut la bomba".

El servei de vigilància privada als camps de Fortià i Riumors costa uns 5.000 euros. "De mitjana, cada pagès n'ha de pagar uns 200, però també comptem amb una ajuda de l'ajuntament", explica Rahola.

A l'Armentera i Ventalló, des de principis de mes

A l'Alt Empordà, ja hi ha zones on els guardes de camp patrullen des de principis de mes. És el cas de l'Armentera i Ventalló, on dues patrulles vigilen els conreus i granges de la zona cada nit. Aquest és el segon any que es porta a terme la iniciativa, després dels bons resultats obtinguts durant la campanya del 2011 (no hi va haver ni un sol robatori).

En total, aquí són una cinquantena de pagesos els que han contractat serveis de vigilància privada per a les seves propietats. Les guàrdies es fan durant la matinada i, de mitjana, es controlen uns 100 quilòmetres. Als pagesos de l'Armentera i Ventalló, la vigilància privada els costa de mitjana uns 300 euros per temporada.