Primera onada de calor amb temperatures per sobre dels 37ºC al Gironès i la Selva

Destaquen registres com els 37,9º de Vilablareix o els 37,5º de Fornells de la Selva

En alguns sectors del litoral, la temperatura va fer oscil·lacions notables en poca estona, pujant sobtadament com a conseqüència del vent de ponent, per tornar a baixar ràpidament quan el vent va girar de mar cap a terra. Com a exemple, la temperatura màxima de Badalona - Museu durant les hores centrals del dia va ser de 29,0 ºC a les 16:11 hores. Al vespre, quan la temperatura ja havia començat a baixar, el vent va girar transitòriament a ponent, fent que la temperatura es disparés fins als 34,1 ºC a les 20:25 hores. Una altra màxima arran de mar destacable va ser els 35,4ºC de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre).

Paral·lelament, l'estació meteorològica automàtica de Vinyols i els Arcs (Baix Camp), en funcionament des del 17 de maig de 1989, va enregistrar una temperatura màxima de 35,5 ºC. Aquesta és la temperatura més alta de la seva sèrie en un mes de juny, superant els 34,9 ºC del 29 de juny del 2005. A les comarques de l'interior, la temperatura màxima va ser més moderada al llarg de la jornada es va situar entre els 30 i 35 ºC, fins i tot a les planes i fondalades típicament més caloroses, com és el pla de Lleida.

Sant Joan estable i calorós

La predicció indica que el cap de setmana de Sant Joan dominarà el sol en general, només amb el creixement d'algunes nuvolades a les zones de muntanya al centre del dia. La temperatura anirà pujant progressivament, especialment les màximes que estaran entre 22 i 27 ºC al Pirineu, entre 25 i 30 ºC al litoral i entre 30 i 35 ºC a la resta, puntualment més altes. No es preveu que bufi vent de ponent que, tal com va passar dijous al prelitoral, faci repuntar més aquests valors màxims. Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que durant la setmana vinent no s'esperen pertorbacions importants, i que la temperatura es mantindrà alta o fins i tot pujarà una mica, especialment a l'interior de Catalunya.