Dipsalut analitzarà l'aigua i les dutxes de 778 platges i piscines gironines

L'objectiu és prevenir l'aparició de bacteris i fongs

Aquest estiu, per tercer any consecutiu, Dipsalut revisarà 78 platges de 19 municipis gironins i 700 piscines d'ús públic de 200 localitats per garantir-ne la salubritat i evitar l'aparició de microorganismes, paràsits, bacteris com la legionel·la o fongs. L'objectiu d'aquest programa és minimitzar els riscos que la manca d'higiene en les dutxes, els rentapeus o l'aigua d'aquests espais puguin comportar per a la salut de les persones. Segons dades que disposa Dipsalut, actualment s'ha pogut relacionar i associar l'aparició d'algunes patologies dermatològiques amb una manca d'higiene de les instal·lacions i les sorres de les platges.

En concret, a finals d'aquest mes de juny, els tècnics començaran a analitzar les dutxes i rentapeus de les platges i piscines gironines. En el cas de les platges, en primer lloc, es fa una neteja i desinfecció dels difusors d'aquests equipaments. Tal i com marca la normativa, passades unes setmanes - el temps necessari perquè en cas de resistir la desinfecció els bacteris es poguessin reproduir- s'agafen mostres de l'aigua i s'analitzen al laboratori per determinar si hi ha presència de legionel·la.

Segons Dipsalut, el fet que aquests equipaments es muntin cada estiu i l'aigua que en surt sigui freda fa que el risc de propagació del bacteri sigui molt baix. No obstant això, si es detectés legionel·la s'avisaria immediatament a l'ajuntament afectat i es faria una neteja profunda. Posteriorment es repetirien les analítiques per certificar l'eradicació del bacteri i es prendrien mesures per tal que la situació no es tornés a repetir.

Revisar l'aigua i les plataformes de les dutxes

Al mateix temps, els tècnics revisen les plataformes de les dutxes i els rentapeus per prevenir l'aparició de fongs. El programa també inclou un control de l'estat de la sorra. Fins aquest any, els experts prenien mostres de la sorra que envolta les dutxes ja que, com que està constantment humida, és més probable que hi visquin i s'hi reprodueixin diversos microorganismes.

Mostres de sorra del mig de la platja i de vora el mar

No obstant això, aquest any, a més d'analitzar la sorra d'aquesta zona, també se'n prendran mostres del mig de la platja i a tocar de l'aigua per determinar si hi ha diferències significatives entre les diverses zones i comprovar l'eficàcia dels serveis de neteja. En cas que els resultats siguin positius, els tècnics informen a l'ajuntament en qüestió, es fa una neteja de la platja i es recomana nous protocols per millorar la higiene de la sorra.

Terra antilliscant i renovació de l'aigua de les piscines

D'altra banda, els tècnics també analitzen les piscines d'ús públic. Es tracta de totes aquelles piscines que poden ser utilitzades per qualsevol persona encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi tal i com pot succeir a les piscines municipals, les de parcs aquàtics, hotels, càmpings o centres esportius. Garantir la salubritat d'aquestes piscines, siguin o no de titularitat municipal, és una competència dels ajuntaments però Dipsalut els dóna suport en aquesta tasca realitzant serveis de revisió, avaluació i control.

En aquests casos, els especialistes examinen les instal·lacions de les piscines. És a dir, miren si hi ha elements arquitectònics perillosos, si el terra es prou net i antilliscant, si el magatzem només és accessible a persones autoritzades o si l'aigua es renova periòdicament. Posteriorment, es prenen mostres, es comproven els nivells de desinfectants i PH i la presència de paràsits o altres indicadors d'una higiene insuficient.

Bon estat de les platges i piscines gironines

El cap de l'Àrea de Protecció de la Salut de Dipsalut, Xavier del Acebo, ha destacat que en els dos últims anys els resultats dels programes han estat molt positius i han evidenciat el bon estat de les platges i piscines gironines. "No s'ha trobat presència de legionel·la en cap dutxa ni rentapeus de les comarques gironines", ha explicat el cap de l'Àrea. Pel que fa a la sorra d'aquests espais, només un 4% de les mostres estaven contaminades amb restes fecals animals i humanes. De les 610 piscines avaluades aquest 2011, 379 d'elles - un 62%- es trobaven en perfecte estat. Els tècnics van trobar en la resta de piscines algunes deficiències lleus que no comportaven riscos per a la salut de les persones.

Tant el vicepresident primer de Dipsalut, Josep Maria Corominas, com l'alcalde de Llançà, Pere Vila, han assegurat que el programa de prevenció garanteix la salubritat dels espais però, al mateix temps, serveix per millorar la qualitat turística d'un municipi.