L'empresa gironina Optimus vol reduir un 15% el sou a tota la plantilla durant dos anys

La firma, especialitzada en sistemes de megafonia, ja va presentar un ERO d'extinció que va afectar 27 treballadores

La proposta de reducció salarial que la direcció d'Optimus ha posat damunt la taula passa per no pagar cap de les pagues extraordinàries d'estiu i desembre. L'empresa proposa que aquesta mesura s'allargui durant dos anys (el 2012 i 2013) i al·lega que travessa un problema financer, perquè les vendes no han estat les esperades.

Després de fer saber la seva proposta al comitè, aquesta tarda la plantilla l'ha rebutjada en assemblea per àmplia unanimitat. A la reunió hi han assistit un 85% dels 110 treballadors amb què compta la firma. Segons han explicat fonts de la UGT, els treballadors critiquen que l'empresa hagi actuat de manera unilateral i, ni tan sols, hagi aplicat la reforma laboral.

El sindicat precisa que la reducció de sous és una modificació substancial de les condicions de treball i que, per tant, s'ha d'obrir un període de consultes. En comptes d'això, però, la UGT critica que no s'ha donat oportunitat de negociar. Cosa que ara, amb el resultat de l'assemblea, volen forçar.

La plantilla critica que l'empresa hagi comunicat aquesta decisió quan falten pocs dies per cobrar una de les pagues extraordinàries que es deixarien de percebre. Segons els representants dels treballadors, la intenció és negociar una sortida diferent a la que proposa l'empresa.

Entre les possibles opcions que plantegen, hi hauria acceptar un ERO temporal o bé negociar una rebaixa més suau dels sous, condicionada al compromís de l'empresa que els salaris es recuperessin un cop la situació remunti. Fonts d'UGT indiquen que la voluntat de la plantilla és "intentar arribar a un acord amb la direcció que garanteixi l'estabilitat laboral i el futur de l'empresa".

Dos ERO, un d'extinció i un de temporal

Optimus, amb seu a la carretera Barcelona de Girona, ja va presentar l'octubre passat un ERO d'extinció que va suposar fer fora un 20% de la plantilla. En total, l'expedient va afectar 27 treballadores de l'àrea de producció, la majoria de les quals tenien més de 50 anys.

A més, l'any 2010 la firma gironina ja va presentar un altre ERO, en aquest cas temporal. L'expedient afectava tota la plantilla i la suspensió de contractes es va fixar fins a un 33% de la jornada laboral de cada treballador.

A partir del 2008, d'ençà de l'inici de la crisi, l'empresa gironina ha patit una davallada gradual de les vendes. I és que, de fet, la gran majoria de la producció que porta el segell d'Optimus va a parar a grans obres (com ara aeroports, centres comercials estacions de metro), que amb la sotragada econòmica s'han frenat en sec.

Més de 75 anys d'història

Optimus, que té la seva seu central a la carretera Barcelona de Girona, compta amb més de 75 anys d'història. En els inicis, la firma va començar reparant ràdios, però després va iniciar-se en la producció d'aquests aparells i de televisors en blanc i negre. Amb l'arribada de la televisió en color i la forta competència internacional, Optimus es va centrar en el segment de la megafonia per a grans recintes.

Avui dia, el segell Optimus és present als sistemes de megafonia de la Sagrada Família de Barcelona, metros com el de Singapur o Palma de Mallorca, el teatre Le Fenice de Venècia o el Berjaya Times Square de Kuala Lumpur. L'empresa és present a una vuitantena de països, tot i que la majoria de la producció (més d'un 80%) es destina al mercat estatal.

Optimus compta amb una plantilla de 110 treballadors. D'aquests, la majoria pertanyen a la seu de Girona, i la resta estan repartits a les delegacions comercials obertes arreu de l'estat espanyol.