Un ramat de 500 ovelles tornarà a fer un tram de l'antic camí ramader del Lluçanès

La iniciativa reivindica el valor de la ramaderia transhumant tradicional

Aquest dimecres s'ha donat a conèixer a l'Ajuntament de Ripoll el projecte que proposa travessar el Ripollès amb un ramat de mig miler d'ovelles per l'antic camí ramader del Lluçanès, des d'Alpens fins al Pla d'Anyella. El recorregut, de prop de 37 quilòmetres, es farà en tres etapes, amb un recorregut diari d'entre dotze i quinze quilòmetres. Segons ha explicat el president del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès, Toni Llagostera, el recorregut serà una "mostra viva" de com funcionava aquest camí ramader.

Llagostera ha ressaltat que la iniciativa vol ser un acte de reafirmació del valor de la ramaderia transhumant tradicional i dels camins tradicionals, "un patrimoni que no sols cal conservar pel seu valor històric sinó per la seva capacitat actual de regeneració d'espais i d'activitats a la muntanya".

El president ha assenyalat que el Ripollès hi ha elements patrimonials "que no es poden deixar malmetre i que cal conservar". D'una banda, hi ha els camins ramaders. Al Ripollès n'hi confluïen tres d'importants: el camí ramader de Marina o de l'Empordà, el camí ramader de la plana d'Osona i el camí ramader del Lluçanès. És precisament aquest últim que Llagostera reivindica pel gran "valor i importància" que el fan un patrimoni que cal conservar "davant el perill de la seva desaparició per manca d'utilització".

L'altre patrimoni a preservar són les cabanes de pastor. Per això, associada a l'activitat del camí ramader s'ha proposat als participants una operació de micromecenatge per consolidar i mantenir les cabanes històriques del pla d'Anyella.

El recorregut

Llagostera ha explicat que l'activitat es durà a terme amb dos ramats diferents: un, el de Carles i Jordi Picas, que sortirà del Lluçanès i que pastura a les muntanyes de Montgrony; i un segon, el del majoral del Pla d'Anyella Joan Picas, on s'arribarà per l'antic camí carenen que va del coll de la Bona fins el pla d'Anyella, "un dels més espectaculars", segons Llagostera. Durant el primer tram, els pastors dormiran al Pujol de Llentes, una antiga casa restaurada que tradicionalment era una lloc d'acollida de pastors.

L'activitat forma part dels cursos d'estiu de la Universitat de Vic i del 'Campus de Cultura Popular', Formació per adults del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Conselleria de Cultura i ha estat organitzada també pel Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès com per l'Institut Ramon Muntaner i el Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona.