El PSC de Girona denuncia que l'Ajuntament està descuidant el Barri Vell

El partit alerta que la instal·lació de noves pilones al carrer Eiximenis ha eixamplat la calçada i ha fet perdre espai de pas als vianants

Els socialistes han volgut traslladar la preocupació que comparteixen amb els veïns del Barri Vell i que interpreten com un "canvi de model urbanístic i també de mobilitat a aquesta zona. Ho han fet al carrer Eiximenis, on aquests dies uns operaris estan substituint 25 pilones amb fanals per unes altres que, al seu entendre, trenquen la imatge unificada dels carrers de la zona del Mercadal i que van ser escollits de forma acurada per donar una imatge de conjunt. Per Pia Bosch, no es tracta d'una simple pilona, sinó que el que es fa és trencar un "model que donava homogeneïtat, unitat, qualitat i singularitat a aquest sector del Barri Vell.

També han alertat que amb les noves pilones, col·locades més enrere, s'ha perdut espai per als vianants i al mateix temps s'ha eixamplat la calçada, de manera que els cotxes circulen a més velocitat, segons Bosch, i alguns ja s'atreveixen a deixar-lo mal estacionat en zones de càrrega i descàrrega. La cap de l'oposició també ha reconegut que els veïns estan inquiets perquè desconeixen si aquest cas s'estendrà a altres punts del barri. El PSC ho interpreta com un "mal símptoma" d'uns canvis que poden modificar el model de barri projectat ara fa quinze anys.

Un pas en sentit contrari al model que hi havia fins ara

El que va ser regidor del Barri Vell, Ramon Ceide, ha recordat que el novembre del 1997 es va celebrar una festa amb la participació de veïns i comerciants per estrenar la reforma del sector del Mercadal com a un espai de "dinamització comercial" amb prioritat per als vianants. "El que ens preocupa és que els espais amplis per als vianants, s'estrenyen, i que el pas de vehicles s'eixampla", ha declarat Ceide, que ha alertat que s'està fent un pas invers del model que hi havia fins ara, donat que en aquest punt, "el vehicle torna a tenir prioritat per sobre del vianant".

Per altra banda, els socialistes han recordat que aquest projecte urbanístic ha estat reconegut amb nombrosos premis i que també ha estat un model a seguir per a altres poblacions de l'Estat i d'Europa. L'objectiu que perseguia era homogeneïtzar tota la part esquerra del riu Onyar i integrar-la dins el pla especial del Barri Vell.

Més brutícia i falta de control de vehicles

La portaveu del PSC ha denunciat que l'actual equip de govern s'ha "relaxat" amb temes relacionats amb la neteja pública i amb els controls per evitar l'augment de trànsit rodat pels carrers del nucli històric de la ciutat.

Per altra banda, s'ha alertat de diferents accions que "posen en risc" la qualitat dels espais públics com és la presència de més publicat i un major nombre de terrasses que ocupen l'espai públic i que poden molestar als veïns en el seu dia a dia.

Pia Bosch i Ramon Ceide han fet aquestes declaracions acompanyats de les regidores Sílvia Paneque i Amèlia Barbero.