Figueres vol tenir redactat un nou Pla General d'Ordenació Urbana en dos anys

L'actual PGOU data del 1983 i l'alcalde creu que ja no recull com ha de ser la ciutat en el futur, evitant les segregacions per barris

L'alcalde sosté que cal un nou planejament per a Figueres perquè l'actual, el que hi ha en vigor, data de l'any 1983. Això vol dir que -excepte modificacions- les normes que regeixen com s'ha de construir a Figueres i en quin sentit es van elaborar fa gairebé 30 anys. Per això, una de les apostes de l'equip de govern per a aquest mandat és redactar un nou PGOU que reculli les necessitats actuals de Figueres i, sobretot, defineixi el model de ciutat per al futur.

Aquest pla ha de tenir quatre línies estratègiques: ciutat compacta, complexa, cohesionada i "de casa', les "quatre 'c'" que diu Santi Vila, i que han de servir per perfilar el creixement a la ciutat. Segons l'alcalde, Figueres ha de ser una ciutat densa, que creixi en vertical i que no devori els terrenys que té. També ha de ser una ciutat complexa perquè, segons Vila, ja no serveix el creixement que preveu una peça per a cada funció, sinó que s'han de barrejar els usos en una mateixa parcel·la. Una altra premissa, per a l'alcalde, és que no es creïn guetos a la ciutat i que sigui una "Figueres cohesionada", on hi hagi "barreja de rics i pobres" i no un sector de la ciutat per a cadascú.

Per últim, Vila creu que Figueres ha de mantenir l'essència de ciutat petita, "on encara es pot preguntar de quina cada ets fill" i, sobretot, respectar la traça urbana del cas antic, el patrimoni de la ciutat i les zones verdes tradicionals que hi ha al municipi. "La Figueres de casa, que continua essent de casa", ha explicat.

Aquest és un dels projectes de futur, el nou planejament, que Vila explicarà als figuerencs en una conferència titulada 'A l'equador del projecte. Cinc anys al davant d'un propòsit modernitzador i de progrés a Figueres". La conferència, que farà aquest vespre i que presentarà Isabel Clara-Simó, analitza els cinc anys que Vila porta al capdavant de l'Ajuntament de Figueres. Segons Vila, és una manera de refermar el compromís cap a la ciutat i d'explicar quin és el projecte per als pròxims cinc anys -tot i que hi haurà eleccions d'aquí a tres-.

Santi Vila ha dividit la conferència en tres blocs: en el primer explicarà el model de ciutat que ell i el seu equip de govern defensen i volen desenvolupar, en el segon explicarà perquè considera que ha de continuar "estirant del carro" com a alcalde i en el tercer detallarà com preveuen sortir de la crisi i la cohesió a la ciutat. "Assegurar que no hi ha ningú deixat a la seva sort", ha explicat.

Finalment, també hi farà una reflexió més de caire social i polític. Santi Vila ja ha avançat que farà una mena d'elogi a moviment dels indignats perquè lluny de considerar-los "criminals com han fet altres" considera que és un símptoma de bona salut social perquè demostra que hi ha milers de persones compromeses amb la societat.

En aquest apartat, ha detallat que volen presentar un espècie de codi ètic al ple de l'Ajuntament de Figueres perquè cada regidor, a títol personal i allunyat de formacions polítiques, decideixi si el vol subscriure o no. Segons Santi Vila, és una manera de demostrar a la ciutadania la voluntat de servei públic dels polítics que han triat a les urnes.