S'anuncien els artistes que actuaran al 41è Festival Internacional de Música de Cadaqués

L'esdeveniment cultural redueix el pressupost en un 25% i inicia una nova etapa d'integració de tendències

Després de 40 edicions, el Festival Internacional de Música de Cadaqués inicia una nova etapa d'integració de les diferents tendències que han anat definint la seva trajectòria. El festival no renuncia als orígens en aquesta 41 edició, i recupera el segell amb què va néixer -la música clàssica- però sense renunciar a l'aposta pels diferents estils -com el jazz- que l'han marcat en els darrers quatre anys.

"El festival tenia tota una vida al darrere marcada per la música clàssica, i trencar amb el passat d'aquesta manera tan dràstica no és bo", explica l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras. Per això, aquest 2012 Cadaqués serà un festival d'amalgama, que del 3 fins al 19 d'agost portarà fins a aquest indret de l'Alt Empordà les tendències que han marcat la seva història.

De fet, els caps de cartell del festival són un clar exemple d'aquesta voluntat d'eclecticisme. Per una banda, el saxofonista Maceo Parker, un autèntic nom propi del funk, que actuarà a Sa Conca el 17 d'agost, després que l'any passat hagués de suspendre l'actuació per motius de salut.

I per l'altra banda, l'Orquestra de Cadaqués, que tornarà al poble que la va veure néixer després d'adquirir relleu mundial, i on hi portarà un concert amb peces de Xavier Montsalvatge, Bach i Dvorák. "La programació d'aquest any és un repte molt important, perquè recuperem aquella identitat clàssica que va marcar el festival durant les 36 primeres edicions", concreta el director del Festival de Cadaqués, Xavi Fortuny.

Es recupera l'església com a escenari

En aquesta 41a edició, es recupera l'escenari de la recent reformada Església de Santa Maria -on va néixer el festival als anys 70- per potenciar el pes de la música clàssica. "Tornem a programar en aquest espai emblemàtic, on hi hem fet un tractament perquè l'acústica soni millor i evitem els 6,5 segons de reverberació amb què ens trobàvem", explica Fortuny.

Durant els disset dies de festival, a més de l'Orquestra de Cadaqués, per l'església de Santa Maria -amb aforament per a 325 persones- hi passaran formacions com la Berkshire Youth Choir, l'Orquestra Simfònica de Tarragona Camerata XXI amb el Cor de Cambra Enric Granados de Lleida i la pianista japonesa Hisako Hiseki. Aquest també serà l'escenari escollit per fer-hi un concert d'homenatge al compositor John Cage -un dels grans d'avantguarda del segle XX- de la mà del brasiler Emanuel Dimas de Melo Pimenta.

El Festival de Cadaqués torna a donar protagonisme a la clàssica, però sense renunciar als concerts a S'Olivar de Sa Conca (tot i que en aquest escenari, s'escurça la presència del festival a només tres nits). Aquest espai, amb capacitat per a 601 persones, veurà passar-hi artistes de la talla de Maceo Parker, Quimi Portet i Roger Mas o el The Gospel Viu Choir.

També s'habilitaran diversos espais públics amb escenaris per a concerts de diferents estils musicals, integrats al centre de Cadaqués i als seus racons més emblemàtics. I és aquí on la programació també guarda una petita joia. Un concert del músic i compositor neozelandès Jonathan Crayford.

Crayford, que també serà teloner de Parker, actuarà el 4 d'agost a Ses Vistes, en un concert exclusiu per a 150 persones, i on interpretarà el repertori de jazz 'Solo works' al piano.

El pressupost, reduït un 25%

El Festival Internacional de Música de Cadaqués, però, tampoc s'escapa de la crisi. En els darrers dos anys, ha vist reduït el seu pressupost fins a un 50%. "Ha anat baixant de mica en mica, però més que un ajustament, hem fet un control pressupostari", concreta l'alcalde.

Aquest 2012, la reducció ha estat del voltant d'un 25%. "L'any passat estàvem a 235.000 euros de pressupost i aquest ens situarem en els 180.000", concreta Joan Figueras.

L'alcalde destaca que el Festival de Cadaqués no vol, en cap cas, competir amb els grans de la Costa Brava. "Creiem que ja tenim identitat per nosaltres mateixos, perquè el nostre festival, com el poble, és únic i universal", conclou.