El sociosanitari La República de Salt inicia el retorn dels pacients a les residències d’origen

El Parc Hospitalari Martí i Julià ha servit d'hospital d'aguts durant la pandèmia

El centre sociosanitari la República de Salt (Gironès) ha iniciat els preparatius per tornar als usuaris de la residència Sant Roc de Canet de Mar (Maresme) al seu centre. Aquest procés es farà de forma progressiva i de cara a la setmana vinent començaran a enviar-hi aquells qui hagin donat negatiu en la doble prova de PCR que se'ls ha fet en el centre sociosanitari.

Aquest edifici habitualment acull persones amb necessitats de convalescència i de llarga estada, però durant la pandèmia va convertir-se en un hospital d'aguts. Els pacients propis que hi havia a la República es van derivar a les clíniques Bofill de Girona i Salut de Banyoles.

Una vegada buit, es va distribuir l'espai en tres zones diferents: pacients negatius de covid-19, pacients positius i persones positives amb necessitats de cures pal·liatives. Això va suposar un reforç important per a les residències geriàtriques de la Regió Sanitària de Girona. D'aquesta manera, la majoria de centres amb usuaris positius de coronavirus els van derivar en aquest edifici del Parc Hospitalari Martí i Julià, sobretot en residències de la Selva marítima i interior, el nord del Maresme i també la zona de la Garrotxa i el Ripollès.

Actualment només es manté una unitat amb malalts de covid-19 activa i compta amb 26 pacients. Per altra banda, dels 26 usuaris que s'havien derivat a altres clíniques, 20 d'ells ja han tornat. La resta, es preveu que 4 d'ells ho faci aviat i 2 s'han enviat en una residència de gent gran perquè no necessiten cap tractament especialitzat.

Mentre aquest centre ha servit d'hospital d'aguts, els professionals han volgut oferir un seguiment dels hospitalitzats a les famílies. Per això han realitzat 2.500 visites telemàtiques a través de trucades telefòniques o videotrucades durant tot aquest temps. "Havíem d’humanitzar l’emergència sanitària com fos", ha assegurat la treballadora social del centre, Eva Vidal.

El centre sociosanitari compta amb un hospital de dia per a persones amb trastorns cognitius que començarà l'activitat presencial la setmana vinent. La majoria de persones que hi van pateixen Alzheimer i altres demències i deterioraments cognitius. Durant els gairebé dos mesos i mig que el centre ha estat tancat han atès 220 persones i han fet prop de 800 intervencions. Es tracta d'activitats que es poden fer amb paper i bolígraf o suport emocional, entre d'altres.

Per la seva banda, l’hospital de dia de malalties ja ha iniciat l’activitat presencial. Els professionals combinen l’atenció presencial amb la rehabilitació grupal i individual per videoconfèrencia que s’ha posat en marxa fa quinze dies per poder oferir als pacients el tractament o teràpia adaptada a la clínica i necessitats de cada persona sense haver de desplaçar-se. La rehabilitació online se suma al seguiment telefònic i per videoconferència que s’ha fet als pacients en connexió amb les diferents especialitats que treballen de manera coordinada les persones ateses. En total s’hauran fet més de 800 seguiments en dos mesos i mig i s’han atès més de 200 pacients.