El 5% dels graduats en FP i Ensenyaments Artístics i de Disseny de la Garrotxa estan a l'atur

Més de la meitat dels enquestats treballen o combinen una feina amb estudis

Un estudi sobre inserció laboral de la Formació Professional i Ensenyaments Artístics i de Disseny de la Garrotxa indica que només el 5% dels alumnes estan a l'atur mig any després de graduar-se.

Pel que fa a la resta d'estudiants, un 30% ha trobat feina, un 21 % estudia i treballa i el 44% restant continua formant-se. L'estudi es basa en una enquesta feta a 362 joves que s'ha format en centres de la comarca. Quant al tipus de contractes, el 58% són temporals mentre que el 38% són indefinits. Els alumnes enquestats són de l'Institut Bosc de la Coma, Institut la Garrotxa, Institut Montsacopa, Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, Escola Pia Olot i Kreas, Centre Integral de Formació en Indústries Càrnies i Agroalimentàries.

L'estudi es basa en l'enquesta feta a 362 joves que van acabar els estudis de Formació Professional i Ensenyaments Artístics i de Disseny de la Garrotxa durant el 2019. En el cas dels graduats en cicle mitjà, un 73% continua estudiant i pràcticament tots cursen un grau superior. Pel que fa als graduats de cicle superior, un 43% estudia a la universitat, cosa que demostra que els cicles de grau superior "són una via molt vàlida" per accedir a estudis universitaris amb l’avantatge que els alumnes que opten per aquest camí "han pogut conèixer la realitat del seu perfil professional a través de la Formació en Centres de Treball, tenen un bon coneixement de la part pràctica que els facilita la inserció laboral i és una opció molt valorada per les empreses", segons l'estudi.

Referent a la feina actual, un 73% manifesta que la realització dels estudis de cicles els ha facilitat la incorporació al món laboral. Quant al tipus de contracte, el 58% són temporals, enfront dels 38% que són indefinits.

Segons les conclusions, els bons resultats d'inserció laboral demostren que els estudis de formació professionalitzadora "són una opció molt interessant a l’hora de trobar feina". I es remarca que el 5% de graduats que estan a l'atur contrasta amb el 26% de mitjana d'atur de joves entre 16 i 24 anys a Catalunya el desembre del 2019.

L'informe s'inscriu en el Pacte per la Formació Professional i Ocupació de la Garrotxa que es pot consultar al seu web. La pàgina va néixer del treball conjunt de diferents entitats amb l’objectiu de prestigiar aquests estudis i sumar els recursos disponibles. Inclou un cercador d’oferta formativa professionalitzadora, tant reglada com no, recursos d’orientació per a estudiants i famílies, recursos de cerca de feina per a persones en situació d’atur, informació útil per a les empreses com pot ser la FP dual així com un recull d’experiències de testimonis en relació als estudis de FP i Ensenyaments Artístics i de Disseny amb l’objectiu d’apropar-los a tothom.