Tractors i cotxes tallen la N-II a Bàscara per reclamar el desdoblament de la via

La manifestació ha començat cap a les 12 del migdia · S'hi han aplegat un centenar de persones

La protesta ha començat a les dotze del migdia amb una concentració a la sortida del municipi empordanès de Bàscara. Un cop allà, un centenar de persones han començat a caminar per l'N-II fins arribar a un solar dins del terme municipal d'Orriols. Els participants han anat acompanyats d'altres manifestants que conduïen una desena de cotxes i tres tractors. La manifestació ha causat cues quilomètriques en aquest tram de la N-II tot i que els Mossos d'Esquadra han intentat desviar els vehicles per altres vies secundàries.

La marxa lenta ha estat encapçalada per una pancarta on es podia llegir 'Desdoblament de la N-II ja!' i, tot i que estava organitzada per les JERC i ERC, també ha comptat amb el suport dels sindicats UGT i CCOO. Aquest acte ha coincidit amb la setmana en què els alcaldes i presidents dels consells comarcals més afectats pel mal estat de l'N-II es van desplaçar fins a Madrid per parlar sobre el futur d'aquesta via. Els polítics gironins no van poder arrencar cap compromís a l'estat espanyol sobre la continuïtat dels treballs i obres de desdoblament de l'Alt Empordà i la Selva.

Segons el portaveu de les JERC a les comarques gironines, Pau Presas, l'objectiu de la protesta que es troba emmarcada en la campanya 'Desdoblament de la N-II ja!' es denunciar el mal estat de la via i el perjudici que aquest fet comporta als ciutadans de la demarcació. "Fa anys que esperem el desdoblament que la via necessita per la gran quantitat de vehicles que hi circulen i l'alt índex de sinistralitat", ha detallat el portaveu.

D'altra banda, el secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, ha comentat que la manca d'infraestructures a les comarques gironines i el no desdoblament de l'N-II és "un fre" per a l'activitat econòmica dels ciutadans i més en aquests moments de crisi. D'altra banda, el secretari general d'UGT a Catalunya, Joan Álvarez, ha destacat que estem "davant una situació dramàtica" ja que en els últims quatre anys hi ha hagut més de 65 accidents en aquesta via. La diputada Teresa Jordà també ha volgut insistir en què el desdoblament de l'N-II és una reivindicació "històrica" del territori i ha detallat que l'estat espanyol està "menyspreant" els ciutadans gironins perquè els priva de les inversions necessàries per al desenvolupament econòmic i social.
 

 
Per tots aquests motius, els manifestants han exigit l'inici immediat de les obres de l'N-II, la gratuïtat de l'autopista AP-7 mentre no s'hagi fet el desdoblament d'aquesta via, un anàlisi rigorós de l'estat d'amortització de les inversions que han fet en les carreteres les empreses privades propietàries i, finalment, més inversions en l'àmbit d'infraestructures a la demarcació. Tots aquests punts han estat recollits en un manifest - que ha llegit l'escriptora gironina Maria Mercè Roca- al final de la protesta.

Altres idees i propostes

La mobilització també ha comptat amb una desena de participants que s'han sumat a la protesta però que no comparteixen els mateixos ideals o objectius que els sindicats i les JERC o el partit polític ERC. Es tracta d'una agrupació d'usuaris de la N-II que han explicat que entenen els motius dels altres sectors i habitants però que demanen a l'estat espanyol que "millori les condicions de la via" i que faci passar els camions per l'autopista. "Nosaltres no estem d'acord amb el desdoblament perquè, en aquests moments de crisi, és inviable i per tant demanem coses més concretes i factibles", ha detallat un dels seus portaveus Alfons Porterias.

Visita la galeria d'imatges