Detinguts per assaltar turistes d'edat avançada fent-se passar per agents antidroga

Els lladres utilitzaven les targetes de crèdit de les víctimes per fer compres de fins a 3.000 euros per internet

L'operació que ha acabat amb tres detinguts és la culminació d'un llarg procés que va començar a primers de maig arran de diverses denúncies de ciutadans que havien estat víctimes de robatoris utilitzant les seves targetes de crèdit. Aquest passat dimarts, cap a dos quarts de quatre de la tarda, la policia local de Castell - Platja d'Aro va localitzar els possibles lladres i va detenir a tres homes per diversos delictes d'usurpació. Els tres homes tenen nombrosos antecedents policials i un d'ells ha estat detingut en 47 ocasions per usurpació de funcions.

En concret, els agents van poder atrapar els delinqüents després de rebre la denúncia d'una parella anglesa. Immediatament es va organitzar un dispositiu especial que va localitzar el conductor d'un vehicle estacionat en aquella zona i que tenia una actitud vigilant. Posteriorment, els agents van poder localitzar els altres dos ocupants que, en detectar la presència policial, van intentar passar desapercebuts enmig dels clients d'un bar del Passeig Marítim de Platja d'Aro, canviant-se de roba i ocupant una taula a la terrassa de manera dissimulada.

Segons fonts policials, els lladres sempre utilitzaven el mateix 'modus operandi'. En primer lloc, tres o quatre persones estacionaven un vehicle en un carrer amb bona sortida de la població i el conductor del turisme s'esperava a l'interior. Posteriorment, un segon membre del grup localitzava a la possible víctima i s'hi apropava amb un plànol per demanar informació d'un carrer del municipi.

Llavors apareixien els altres dos membres del grup que s'identificaven com a policies de paisà mitjançant una cartera amb un document fals i informaven a les víctimes que la zona on es trobaven era coneguda per ser un lloc amb molt tràfic de drogues. Amb aquesta excusa, els lladres escorcollaven a l'esquer - el membre que havia demanat informació als turistes- per fer-ho creïble i, tot seguit, demanaven la documentació i les carteres a les víctimes.

Els lladres extreien la targeta de crèdit i demanaven el número secret per verificar l'autenticitat de la mateixa. Un dels falsos policies feia una trucada a un còmplice i aquest amb el número de la targeta i el pin efectuava compres per internet amb transaccions de fins a 3.000 euros. Un cop havien extret el que volien, tornaven la targeta a la víctima per no aixecar sospites i informaven a les víctimes que la comprovació que havien fet era rutinària i que tot estava en ordre.

D'aquesta manera, la víctima podia tardar hores o fins i tot dies en adonar-se que havien extret diners del seu compte corrent bancari.

Segons els agents, la demostració de l'autoria d'aquest tipus de delicte és molt complexa ja que els autors, quan són localitzats, no porten a sobre cap objecte de la víctima. Només es possible la seva detenció si les víctimes els reconeixen físicament i normalment les persones que han patit aquesta mena de robatoris són turistes estrangers que retornen al seu país un cop acaben les vacances i no solen comparèixer en el judici. Unes circumstàncies que, segons els agents, són conegudes i aprofitades pels autors.