Denuncien una guarderia de Girona al no admetre una nena per ser diabètica

L'Ajuntament assegura que la nena s'escolaritzarà si és "viable" que rebi l'atenció necessària

Els pares de l'Ester, una nena de 22 mesos, van fer la preinscripció de la petita sol·licitant com a primera opció l'escola bressol 'La baldufa' del barri de Taialà. Aleshores, ja van informar els tècnics de l'Oficina Municipal d'Escolarització (OME) que la nena pateix diabetis.

Quan van sortir les llistes, l'Ester constava com a admesa al centre. A principis de juny, però, l'OME va convocar els pares a una reunió i els va dir que els desestimaven la preinscripció. Els motius que els van donar -tots de paraula- eren que les educadores de la llar d'infants no estaven capacitades per atendre la menuda, i que tampoc hi havia pressupost per contractar una vetlladora.

Els pares van aportar aleshores un informe pediàtric de l'Hospital Josep Trueta. L'endocrí que el signa recull que l'Ester pot escolaritzar-se sense problema, tot i que se li han de fer controls d'insulina. A més, com concreta l'advocat Jaume Oriell, des de l'hospital "també s'ha ofert la possibilitat d'oferir suport a les educadores de la guarderia per ensenyar-los a fer els controls".

Les llistes d'admesos a l'escola bressol 'La baldufa' ja s'han fet públiques i l'Ester no hi consta. Jaume Oriell creu que es tracta d'un "cas clar de discriminació per raons de salut" i diu que no hi ha motius per desestimar la preinscripció de la petita.

L'advocat i portaveu dels pares explica que el fet que les educadores no sàpiguen com fer els controls, aquesta no "és raó per rebutjar la preinscripció de manera automàtica". Jaume Oriell assegura, a més, que "si bé no estem dins la franja de l'educació obligatòria, allò que no pot ser és que es negui el dret d'uns pares a escolaritzar la seva filla pel fet que tingui diabetis".

Aquest divendres acaba el període de matriculació. De moment, però, i després de diverses trucades i reunions, "als pares només se'ls ha dit que estan estudiant el cas, i que rebran una resposta per escrit abans del setembre", explica l'advocat. Oriell, però, explica que aleshores ja serà tard, perquè les places ja estaran tancades.

L'advocat no descarta posar el cas en mans de la justícia i lamenta "l'ambigüitat i la deixadesa" amb què s'han trobat els pares de l'Ester. La família, per la seva banda, ja ha començat a recollir signatures de suport per posar una queixa davant l'Ajuntament i una altra davant el Departament d'Ensenyament.

S'escolaritzarà si és viable

La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, nega que la petita hagi caigut de les llistes de preinscripció. Muradàs diu que el que s'està estudiant ara "és com fer-ne el seguiment, perquè es tracta d'una nena que té necessitat que se li injecti sovint insulina".

De fet, el tema es posarà sobre la taula a la Comissió d'Escolarització municipal, que té lloc a primera hora de la tarda. Durant la reunió, s'estudiaran els informes mèdics i s'avaluarà el cas de l'Ester. "Això no vol dir que no estigui previst que la nena es pugui escolaritzar; si és viable que rebi l'atenció necessària, aleshores entrarà a 'La baldufa'", ha dit Muradàs.

"S'estudiaran els informes i s'arribarà a la conclusió més òptima", ha explicat la regidora. I hi ha afegit: "Especialment per a la nena, que és qui més ens preocupa".

75 noves places d'escola bressol

L'Ajuntament de Girona, coincidint amb el final del termini de matriculació per a les escoles bressol, també ha informat que a la ciutat hi ha hagut un 50% de sol·licituds que no s'han pogut atendre. El motiu és que no hi ha prou places per a tota la mainada.

Muradàs ja ha avançat que, per intentar paliar aquest dèficit, s'han conveniat 54 places amb escoles bressol privades. A més, la regidora també ha explicat que, a principis de setembre, es preveuen ofertar 75 places més. Això serà possible perquè aleshores s'espera que acabin les obres de la nova escola bressol de la Devesa.

"Es preveu que l'escola ja entri en funcionament per al curs vinent", ha dit Muradàs. I ha conclòs: "Aquestes places, però, no s'ha ofertat ara a les famílies perquè ens ha semblat més convenient fer-ho un cop tinguem la certesa que l'obra s'ha acabat".