Uns 60.000 gironins no tenen ni per a menjar

Creu Roja ha atès 58.158 persones durant el 2011, un 18% més que l'any anterior i el doble des de que es va iniciar la crisi

La xifra de persones que necessiten el suport de la Creu Roja a les comarques gironines no ha tocat sostre i continua augmentant. Segons la memòria del 2011, l'ONG ha atès 58.158 persones, un 18% més que el 2010. Els principals increments són en el grup de gent gran i en el de persones amb necessitats socials, eminentment famílies que no tenen ingressos.

El coordinador de la Creu Roja a Girona, Jordi Martori, ha explicat que els programes per pal·liar els efectes de la crisi són els que més han hagut d'impulsar, sobretot perquè han hagut d'idear noves línies de suport alhora que han recuperat algunes ajudes que feia anys que no feien perquè ja no calia. Un exemple són els robers, la Creu Roja havia tancat els que tenia però s'han vist obligats, per la demanda, a tornar a fer aquest servei.

Martori ha detallat que la crisi ha fet que les persones que ja tenien pocs recursos ara encara en tinguin menys i necessitin més suport de la Creu Roja i, a més, que sorgeixi un nou grup de persones amb necessitats. "Gent que l'any passat estava de vacances a Euordisney i aquest any es veuen picant a la porta de Creu Roja per tenir aliments", ha explicat.

Amb l'embat de la crisi Creu Roja va idear uns 'kits' socials i d'aliments que reparteixen entre famílies. Aquest darrer any 2011 pràcticament s'han triplicat el nombre de beneficiaris. Concretament, han distribuït 4.606 'kits' mentre que el 2010 en van ser 1.773. El producte més repartit són bolquers (3.728 'kits'), un producte bàsic però molt car que moltes famílies no poden pagar. També han distribuït productes de neteja de la llar, d'higiene personal i d'alimentació per a nadons.

Pel que fa a la distribució d'aliments, han incrementat un 30,83% el nombre de beneficiaris des del 2009 i han arribat fins a les 13.291 persones que reben menjar. Els quilos distribuïts ha augmentat en un 122,64% en aquests dos anys i ja reparteixen 838 tones de menjar al llarg de l'any a persones i famílies necessitades. A més, a les comarques gironines també hi ha moltes famílies que ara només sobreviuen amb els ingressos d'un avi jubilat i això també ha fet augmentar la demanda d'atenció per part del col·lectiu de la tercera edat. En concret, ha incrementat un 29,17% en un any.

A banda de l'ajuda directa, la Creu Roja també ajuda persones que s'han quedat sense feina a buscar una nova ocupació. Al llarg del 2011 han atès 937 persones i el percentatge d'èxit és bastant alt perquè el 36% han trobat feina.

Més voluntaris, més socis i més diners

El secretari de la Creu Roja a Girona, Josep Domènech, i la presidenta Roser Llevat han destacat que tota aquesta feina ingent l'han pogut desenvolupar gràcies a l'increment de voluntaris i, malgrat la crisi, de socis que de mitjana aporten més diners a l'ONG. Creu Roja salda el 2011 amb 2.446 voluntaris, 23.227 socis (un 0,63% més) i amb una quota mitjana per soci de 62,21 euros (un 6,85% més).

Entre els diners de socis, donacions, subvencions i aportacions públiques, la Creu Roja ha tingut uns ingressos a Girona durant el 2011 de 6.840.863,76 euros i unes despeses de 6.633.489,14 euros.