PSC i ICV proposen indemnitzar amb 10 MEUR Acesa a canvi de peatge gratuït a Girona

Entesa ha presentat una esmena als pressupostos de l'Estat per aplicar-se mentre no acabin les obres a l'N-II

Després de passar pel Congrés, dilluns vinent els PGE enceten el tràmit al Senat. Al llarg de la setmana, se sotmetran a votació totes les bateries d'esmenes -més d'un miler- que han presentat els diferents grups. Entre aquestes, les de l'Entesa pel Progrés de Catalunya, format pel PSC i ICV.

Dins el llistat d'esmenes, els senadors gironins n'han entrada una que té relació directa amb l'estat precari de l'N-II. En concret, el text proposa que, mentre la carretera continuï empantanegada -o sense desdoblar- al llarg de la demarcació, els gironins puguin agafar l'AP-7 per als seus moviments interns sense pagar peatge.

A canvi d'aquesta supressió de peatges, que aniria des de Maçanet de la Selva i fins a la frontera, l'Entesa demana que el Ministeri de Foment indemnitzi amb 10 MEUR la concessionària de l'autopista. "Calculem que aquesta és la xifra que deixaria d'ingressar aquest 2012", ha indicat el senador gironí del PSC Rafel Bruguera.

L'estat actual de l'N-II, i la necessitat de completar-ne el desdoblament (sobretot, al sud de la demarcació) també apareix en una altra esmena. En aquest cas, el text reclama a l'Estat que compleixi la disposició addicional tercera de l'Estatut, i que pagui a Catalunya el què li correspon.

"Calculem que, per a aquest 2012, en compliment de l'Estatut, el govern espanyol ha de pagar a Catalunya 1.500 MEUR més del què ha pressupostat ", ha ressaltat Bruguera. Per això, dins l'esmena, l'Entesa inclou tot un llistat d'obres que calcula que es podrien engegar a Catalunya amb aquesta quantitat.

Dins d'aquesta relació, hi apareixen, per exemple, els trams de l'N-II compresos entre Tordera i Maçanet (de 8,9 quilòmetres) i entre Maçanet i Sils (de 4,7 quilòmetres). Entre les obres que s'hi inclouen, també n'hi ha d'altres referents a Girona, com l'A-26 entre Figueres i Besalú (Garrotxa) o trams de la N-260 a l'Alt Empordà, el Ripollès i la Cerdanya.

Els senadors gironins del PSC ja admeten, però, que és improbable que aquestes esmenes acabin prosperant. "No confiem en què el PP les acabi aprovant, serà difícil", ha dit Rafel Bruguera.

Pressupostos "il·legals"

Per als senadors gironins, els pressupostos generals de l'Estat que ara arriben al Senat són "il·legals", perquè incompleixen l'Estatut. "El PP hauria de ser especialment curós amb el respecte a les competències de les comunitats", ha indicat Rafel Bruguera. El senador, a títol personal, també ha avançat que "més enllà de la crítica política", s'hauria de pensar en portar els PGE davant el Tribunal Constitucional.

Per la seva banda, Iolanda Pineda ha repassat les quantitats que els PGE destinen a les comarques gironines. Entre d'altres, la senadora gironina del PSC ha recordat que la demarcació és el territori "més maltractat", perquè en un any, la inversió ha caigut fins a un 56,1% (dels 608 MEUR del 2011 als 270 d'aquest 2012).